Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csökken a vérnyomás, hízik a beteg

kategória: Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

A szívgyógyszerként világszerte használt béta-blokkoló csoport régebbi készítményeit szedő emberek szervezete kevesebb zsírt éget el, mint azoké, akik nem kapnak ilyen gyógyszeres kezelést - mutatták ki ausztrál kutatók. A betegek millióit érintő vizsgálati eredményt a Journal of Obesity közölte.

A béta-blokkolók néven ismert gyógyszerek gátolják a szimpatikus (vagyis a szervezet belső környezetének állandóságát fenntartó) idegrendszer túlműködését. Felfedezésük volt a múlt század hatvanas éveinek egyik orvosi szenzációja. A szimpatikus rendszer hormonjai gyorsítják a szívműködést, szerepet játszanak veszélyes szívritmuszavarok kialakulásában, és emelik a vérnyomást. A béta-blokkoló szerek vérnyomáscsökkentő hatásuk miatt is széles körben elterjedtek, bár az utóbbi időben a modernebb gyógyszerek kezdik kiszorítani őket.

Ausztráliában Paul Lee és munkatársai megfigyelték, hogy a béta-blokkoló szereket szedő magas vérnyomású betegek testsúlya nagyobb, mint azoké, akiket más vérnyomáscsökkentőkkel kezelnek. 11.400 magas vérnyomásban, illetve cukorbajban szenvedő beteget vizsgáltak. Egy részük béta-blokkolót szedett, a többiek egyéb vérnyomáscsökkentőt. A béta-blokkolóval kezelt csoport átlagos testsúlya 5-17 kilóval haladta meg a másik csoport tagjainak súlyát.

Egy másik, kisebb vizsgálatban 11 betegnek adtak vérnyomásának csökkentésére béta-blokkolót, további 19, azonos súlyú felnőtt nem kapott. Speciális műszerrel mérve azt találták, hogy étkezés után a béta-blokkolóval kezeltek kevesebb kalóriát és zsírt égettek el, mint a kontrollcsoport tagjai. Lee és munkacsoportja hangsúlyozza, hogy szívinfarktust követően, illetve szívelégtelenség esetén a béta-blokkolók életmentőek lehetnek, ezért nem mellőzésüket tanácsolják, de az eredmények a betegek életmódjának, táplálkozásának átalakítására intenek.
Animáció: HáziPatika.com

2011.03.18 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Kinek érdemes a visszerekre figyelnie?

A visszeresség nem pusztán esztétikai probléma, amit jobb elrejteni a külvilág elől, hanem egy olyan érrendszeri betegség látható tünete, aminek korai felismerése a későbbi szövődmények elkerülése miatt elengedhetetlen.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések