Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csokiízű növény: anyagcsere-fokozó, fogyasztó és erőnövelő

kategória: Alternatív medicina, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gondolta volna?, Táplálkozás

Az acai bogyó az azonos nevű pálma termése, keveset tudunk róla, de most egy új kutatás bebizonyította, valóban hasznos fogyasztani.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerzői, a Texas AgriLife Kutatóintézet tudósai azt találták, hogy a bogyó leve és húsa is értékes antioxidásnokat tartalmaz.
Az acait használják gyümölcslevekhez, üdítőkhöz, zöldségturmixokhoz, jégkrémekhez és diétás étrendkiegészítőkhöz. "Az acai kevés cukrot tartalmaz, az íze pedig a vörösboréra és a csokoládééra hasonlít" - mondta Dr. Susanne Talcott, a tanulmány vezető szerzője, aki a texasi A&M Egyetem Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Tanszékének docense is. Hozzátette, hogy korábbi kutatások már vizsgálták, hogyan szívódnak fel az antioxidánsok más termékekből, de senki nem vizsgálta az acait.

Boltunkból meg is rendelheti a növényből készített italt!

Az Egyesült Államokban anyagcsere-fokozóként, fogyasztószerként és erőnövelőként használják az acait, melyet a brazil esőerdőkben az akár 20 méter magasra is megnövő acaipálmákról szednek. Maga a gyümölcs akkora, mint egy nagyobbfajta áfonyaszem, ám csak a legkülső rétegek ehetőek. Dr. Talcott és férje, Dr. Steve Talcott 2001 óta kutatják az acai antioxidáns- és tápanyagtartalmát, első közleményük 2004-ben jelent meg. Későbbi kutatásuk igazolta az acai hatását a daganatos sejtek ellen is. A C-vitaminhoz hasonlóan azonban ezekből sem képes tárolni a szervezet.

A kutatók most a betegség elleni hatásokat vizsgálják, hogy meghatározzák, pontosan mennyi acait is ajánlatos fogyasztani. A klinikai vizsgálat során 12 önkéntessel itattak acai gyümölcshúst és -levet, a kontrollcsoport almalevet és antioxidánst nem tartalmazó üdítőt kapott. A 12 és 24 óra után levett vér- és vizeletminták jelentős antioxidánsszint-növekedést mutattak mind az acait, mind az almalevet fogyasztó csoportnál, de csak az acait fogyasztóknál növekedett meg az anthocyanin nevű antioxidáns vegyület szintje.

"Aggasztó, hogy mindenható anyagként árusítják az acait, igaz, hogy van jó néhány jótékony hatása, de nem gyógyít meg minden betegséget" - nyilatkozta Dr. Talcott, aki szerint az acai egy kiegyensúlyozott étrend része kellene legyen.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2009.01.18 10:21:31

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések