Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csoda: méhen kívüli kisbaba - képpel, animációval!

kategória: Celeb, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

A jobb petefészekben növekedett majdnem 9 hónapon keresztül egy magzat Ausztráliában, végül teljesen egészségesen segítették világra, császármetszéssel, képünkön ő látható a császármetszés után.

Csodának kiáltotta ki pénteken egy ausztrál orvos azt Durga Thangarajahot, aki kihordott méhen kívüli terhességből született a Darwin Magánkórházban.

A petefészek szövetei szinte papírvékonyságúra nyúltak. Andrew Miller szülészorvos szerint a magzat petefészekbe ágyazódásának esélye körülbelül egy a 40 ezerhez, ám egy kihordott terhességé, mely egészséges újszülöttet eredményez, szinte nulla. Mikor rákérdeztek, hogy a szülés csoda volt-e, Miller igennel válaszolt.

"Ez egy rendkívüli dolog. Nem tudok róla, hogy valaha is láttak volna kihordott petefészek-terhességet, mint amit mi most láttunk" - nyilatkozta a szakember az AFP-nek. "Körülbelül 520 újszülött születésénél vagyok jelen itt magánorvosként évente, és még sosem láttam ehhez foghatót."

Az ektópiás, vagyis méhen kívüli terhességek döntő többségében a megtermékenyített petesejt a petefészket a méhvel összekötő petevezetékbe ágyazódik be. Ez az állapot életveszélyes az anya számára a petevezeték megrepedésének magas kockázata miatt, ami vérzéssel és fájdalommal jár. Az ilyen terhesség rendszerint vetéléssel vagy művi terhesség-megszakítással fejeződik be.

Miller elmondta, hogy ebben az esetben nem derült fény a méhen kívüliségre, mivel az anya, a 34 éves Meera Thangarajah nem járt születés előtti képalkotó vizsgálaton, terhessége pedig problémamentes volt. A csütörtöki műtétig Miller azt hitte, hogy az újszülöttet a méhből fogja világra segíteni, és hogy a felvételeken látható nagyobb fibroid szövetet is el kell majd távolítania. Csak miután már megejtette a metszést, akkor ébredt rá, hogy a méh izomzat túlszaporodásának tartott fibroid, orvosi tévedés, és valójában az maga az anyaméh, a magzat azonban a petefészekben van. "Hihetetlen, hogy a magzat a normális mozgásával nem szakította el a petefészekben a petezsákot, amely olyan papírvékony volt, hogy látni lehetett a magzat haját" - mondta Miller. "Az édesanya nagyon szerencsés, hogy ezen a reggelen lányával, Durgával együtt itt lehet."

Az apa, Ravi Thangarajah azt állítja, hogy felesége semmi szokatlant nem tapasztalt terhességével kapcsolatban. "Fél hét közül érkeztünk, és normál császármetszést vártunk" - nyilatkozta a Nine Networknek. A 40 éves férfi elmondta, hogy felesége nem is tudott különleges szüléséről, amíg fel nem ébredt az altatásból az operációt követően. "A szülész és a gyerekorvos jöttek, és mondták, hogy ebben a pillanatban én vagyok a világ egyik legszerencsésebb embere, mert az újszülött egy valóságos csodababa" - tette még hozzá.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animációk: HáziPatika.com

2008.06.04 09:21:21

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések