Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csirkének tűnik, de szójából készült az új húspótló

kategória: Alternatív medicina, Daganatos betegségek, Gondolta volna?, Koleszterin, Táplálkozás

Egyes élelmiszerek íze nagyon hasonlít a csirkéhez, de állaguk teljesen más. 2007 és 2008 között a szójából készült termékek, például a szójaburger eladása 8 százalékkal nőtt, most pedig a Missouri Egyetem kutatói olyan húspótlót állítottak elő szójából, amely nemcsak ízre, de kinézetre is megfelel a csirkének, emellett a koleszterinszintre és a csontok egészségére is jó hatással van.

Fu-Hung Hsieh, az Egyetem biomérnök és élelmiszertudomány professzora és munkatársai nemcsak színezéket és ízesítőket adtak a szójához, de kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a csirkemell rostos szerkezetét is utánozni tudják.

"Az íze először inkább a pulykáéra hasonlított" - mondta el Hsieh. "Ezért plusz rostokat kellett hozzáadnunk, hogy jobban emlékeztessen a csirkemell szabálytalan rostjaira." Ehhez a kutatók szójalisztet használtak kiindulásnak, majd főzési eljárásnak vetették alá víz, hő és nyomás segítségével. A 75 százalékos nedvességtartalom teszi lehetővé a szójának, hogy kinézete mellett textúrája is nagyon hasonlítson a csirkéére.

A szójacsirke az egészségre is számos előnyös hatással van. A szójából készült termékek erősítik a csontot és segítenek megelőzni a prosztata-, emlő- és vastagbélrákot. Emellett az esszenciális zsírsavak kitűnő forrásai és nem tartalmaznak koleszterint. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) legújabb ajánlása szerint a koleszterinszint csökkentéséhez a telített zsírokban és koleszterinben szegény étrend mellett napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása is hozzájárul.

A cikk a Journal of Food and Agricultural Chemistry folyóiratban jelent meg.

2010.02.18 07:37:07

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések