Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csirkének tűnik, de szójából készült az új húspótló

kategória: Alternatív medicina, Daganatos betegségek, Gondolta volna?, Koleszterin, Táplálkozás

Egyes élelmiszerek íze nagyon hasonlít a csirkéhez, de állaguk teljesen más. 2007 és 2008 között a szójából készült termékek, például a szójaburger eladása 8 százalékkal nőtt, most pedig a Missouri Egyetem kutatói olyan húspótlót állítottak elő szójából, amely nemcsak ízre, de kinézetre is megfelel a csirkének, emellett a koleszterinszintre és a csontok egészségére is jó hatással van.

Fu-Hung Hsieh, az Egyetem biomérnök és élelmiszertudomány professzora és munkatársai nemcsak színezéket és ízesítőket adtak a szójához, de kidolgoztak egy olyan eljárást, amellyel a csirkemell rostos szerkezetét is utánozni tudják.

"Az íze először inkább a pulykáéra hasonlított" - mondta el Hsieh. "Ezért plusz rostokat kellett hozzáadnunk, hogy jobban emlékeztessen a csirkemell szabálytalan rostjaira." Ehhez a kutatók szójalisztet használtak kiindulásnak, majd főzési eljárásnak vetették alá víz, hő és nyomás segítségével. A 75 százalékos nedvességtartalom teszi lehetővé a szójának, hogy kinézete mellett textúrája is nagyon hasonlítson a csirkéére.

A szójacsirke az egészségre is számos előnyös hatással van. A szójából készült termékek erősítik a csontot és segítenek megelőzni a prosztata-, emlő- és vastagbélrákot. Emellett az esszenciális zsírsavak kitűnő forrásai és nem tartalmaznak koleszterint. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatalának (FDA) legújabb ajánlása szerint a koleszterinszint csökkentéséhez a telített zsírokban és koleszterinben szegény étrend mellett napi 25 gramm szójafehérje fogyasztása is hozzájárul.

A cikk a Journal of Food and Agricultural Chemistry folyóiratban jelent meg.

2010.02.18 07:37:07

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések