Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fájós lábra: séta és acetil-szalicilsav

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A kis dózisú acetil-szalicilsav gyaloglóprogrammal kombinálva ugyanolyan hatékonyan csillapíthatja a lábszárban az artériaszűkület okozta fájdalmat, mint a drágább klopidogrel hatóanyag-tartalmú gyógyszer. A perifériás artériabetegség néven ismert rendellenesség a lábszárak csökkent vérellátása miatt fájdalmat okoz járás közben, ami a "váltakozó sántítás" nevű állapot kialakulásához vezet.

A fájdalom elmúlik, amint a beteg abbahagyja a gyaloglást. A perifériás artériabetegségben szenvedő betegekben a szívroham és stroke kockázata is megnövekedik. Kezelése fájdalomcsillapításból és a szív- és érrendszer egészségének támogatásából áll, amit az olyan kockázati tényezők kontrollálásával érnek el, mint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

Egy frissen közzétett három hónapos kísérletben a résztvevők egy naponta egyórás gyaloglóprogramot teljesítettek. Az alanyok egy része kis dózisú acetil-szalicilsavat, a többiek klopidogrel hatóanyagú véralvadásgátló gyógyszert szedtek.

Tizenkét hét elteltével az acetil-szalicilsavat szedők a kísérlet kezdetéhez képest egyharmadával messzebbre és hosszabb ideig tudtak sétálni fájdalommentesen addig, amíg a fájdalom annyira fokozódott, hogy meg kellett állniuk. A klopidogrelt szedő betegek is hasonló javulást tapasztaltak.

Az új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a két hatóanyag a fájdalommentes járás tekintetében hasonló javulást képes kiváltani. A kis dózisú acetil-szalicilsav pedig sokkal olcsóbb, mint a klopidogrel-tartalmú gyógyszer, bár utóbbi ára megváltozhat, amikor generikus gyógyszerré válik.

Tara Narula, a New York-i Lenox Hill kórház klinikai kardiológiai osztályának vezetője elmondta, hogy azért választja betegeinek a kis dózisú acetil-szalicilsavat, mert a stroke és a szívroham magasabb kockázatát is figyelembe kell venni. A kis dózisú acetil-szalicilsav e kockázatok csökkentésében is segít. A szakember szerint ezen kívül a szívbetegség kockázati tényezőit is szigorú kontroll alatt kell tartani a perifériás artériabetegségben szenvedő páciensekben. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is.

Dr. Narula szerint a rendellenességgel kapcsolatban az a legnagyobb baj, hogy sok beteg még mindig nincs tisztában a jeleivel és tüneteivel. Gyakran azt gondolják, hogy lábfájdalmuk izom- vagy idegi eredetű, ezért nem fordulnak orvoshoz. Ha valaki járás közben fájdalmat érez egyik vagy mindkét lábszára hátuljában, ami pihenéssel enyhül, mindenképpen ellenőrizni kell, nincs-e perifériás artériabetegsége.

2012.03.05 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések