Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csillapítja a fájdalmat, de lehet, hogy rontja a látást

kategória: Gyógyszerészet

Az időskori makuladegeneráció a látóidegen vagy a retinán lévő makula, az éleslátás helyének károsodása az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Egy friss kutatás összefüggés nyomaira bukkant a fájdalomcsillapító acetil-szalicilsav hatóanyag használata és az időskori makuladegeneráció kialakulása között. A kutatók többször is hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség a biztos eredményekhez, de a jelenlegi adatok alapján az eredmények több millió idős ember életére lehetnek hatással, akik rutinszerűen, napi rendszerességgel használnak acetil-szalicilsavat a fájdalom vagy gyulladás csökkentésére, illetve a szívbetegségek kockázatának visszaszorítására.


A nemzetközi kutatók közel 4700, 65 évnél idősebb norvég, észt, brit, francia olasz, görög és spanyol férfi és nő részvételével végeztek vizsgálatokat, hogy meghatározzák az acetil-szalicilsav korábban nem ismert mellékhatásait. A 2000 és 2003 között végzett tanulmány során a kutatók megvizsgálták a résztvevők vérmintáit, továbbá feljegyezték a hatóanyag használatának gyakoriságát. A vizsgálatok közben figyelembe vették a résztvevők ivási és dohányzási szokásait, vérnyomását, korábbi szív- és érrendszeri betegségeit, valamint társadalmi helyzetét.

Animáció: HáziPatika.com

2012.01.22 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések