Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A testedzés védi az agyat az alkohol romboló hatásától

kategória: Alkoholizmus

Azt eddig is tudtuk, hogy az aerob mozgás lassítja a szellemi leépülést, illetve csökkentik a korral és a bizonyos betegségekkel járó idegrendszeri hanyatlást. Egy friss kutatás eredményei alapján az edzés segít megőrizni az agy fehérállományának épségét, megelőzve vagy helyreállítva az alkoholfogyasztás okozta károkat. Az eredmények az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóirat 2013 szeptemberi számában fognak megjelenni, de már online hozzáférhetőek.

A társszerzőként közreműködő Hollis C. Karoly, a Coloradói Egyetem munkatársa elmondta, hogy a hosszú távú alkoholfogyasztás olyan idegrendszeri károsodáshoz vezet, ami hasonlít az időskori leépüléshez. "Tekintve, hogy az edzés véd az öregedés bizonyos következményei ellen, valószínűnek tűnt, hogy az aerobik képes megelőzni vagy csillapítani az agysejtek elhalását."

"A mértéktelen italozás egyértelműen az agysejtek fehérállományának pusztulásához vezet, és egyelőre nem tisztázott, hogy miért hat egyesekre súlyosabban, mint másokra. Az aerobik viszont jobb agysejt-integritáshoz köthető" - fogalmazott Susan F. Tapert, a Kaliforniai Egyetem professzora.

Hollis C. Karoly és kollégái 60 személyt (37 férfit és 23 nőt) vontak be a vizsgálatba, akiket egy nagyobb adatbázisból válogattak össze. Mindannyiuknál nyomon követték az alkoholfogyasztást, az afölötti kontroll elvesztését és az aerob edzések gyakoriságát. A kérdőíves eredményeket anizotrópiás teszttel egészítették ki, melynek során elemezték az agy különböző régióinak sejtállományát. "Kiderült, hogy az alkoholfogyasztás és a fehérállomány közötti összefüggést befolyásolja az edzés mennyisége. A keveset mozgóknál az italozás negatívabb hatással volt a sejtekre, míg a sokat mozgóknál nem mutatkozott annyira intenzív károsodás. Bár még nem tudjuk, hogy az aerobik megvédi-e az agysejteket az alkohol okozta problémáktól, eredményeink roppant ígéretesek, hiszen segíthetnek a függőknek a felépülésben.

"A fehérállomány a központi idegrendszer igen fontos része. Információt szállít az agy részei között, viszonylag hosszú távon" - hangsúlyozta Hollis C. Karoly, aki további kutatást tervez a témában.

2013.04.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Izomregeneráció, nyújtás

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

tovább


Szponzorált hirdetések