Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyomorműtét erős paprikával

kategória: Elhízás

A Brigham and Women's Kórház (BWH) kutatása szerint a csípős szószok erejét adó erős paprika szerepet kaphat a fogyókúrás kezelésekben. Ali Tavakkoli sebész és munkatársai megvizsgálták, hogy a csípősséget okozó hatóanyag, a kapszaicin segítségével végrehajtott vagális deafferentációs és vagotómiás műtétek mennyiben segítik a fogyást, mennyivel kevesebb szövődménnyel járhatnak, mint a gyomorszűkítő beavatkozás.

A vagotómia a gyomor és az agy között az információáramlásért felelős bolygóideg eltávolítás. A bolygóidegi deafferentáció szintén ezzel az ideggel kapcsolatos, de csupán bizonyos rostjait pusztítják el a kapszaicin segítségével. A csípős paprika hatóanyaga azokat a rostokat semmisíti meg, melyek a gyomorból az agyba viszik a jeleket, de az ellentétes irányú kommunikációt végző részeket nem bántja. Ez a módszer kevesebb mellékhatással is jár.

A két eljárást laboratóriumban tesztelték, és kiderült, hogy a vagotómia jelentősen csökkentette a teljes testzsír-mennyiség mellett a hasi zsírdepókat is, melyek a hasi szervek közti helyeket töltik ki. A bolygóideg deafferentációja is fogyást eredményezett, csak kisebb mértékben. Ennek ellenére a kutatók szerint a csökkenés mértéke mégis jelentősnek tekinthető. "A hasi zsírpárnák eltüntetése kiemelten fontos, azok ugyanis olyan betegségeket előjelei, mint a cukorbaj" - magyarázta Tavakkoli. A vagális deafferentációt követő hasi zsírvesztés mutatja az eljárásban rejlő lehetőségeket.

A kutatók megjegyezték, hogy további vizsgálatok szükségesek, hogy lássák, a műtétek elvégezhetők-e embereken is, és a kapszaicint lehet-e adagolni közvetlenül az emberi bolygóideg-rostokra. Az eredmények azonban ígéretesek. "A súlycsökkentő műtétek iránt növekvő igény miatt egyre inkább szükségessé válnak kevésbé invazív beavatkozások is" - tette hozzá Tavakkoli. Az eredményekről a Digestive Diseases and Sciences májusi kiadása számolt be.

2012.05.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

13 tipp az aranyér megelőzésére

Nem feltétlenül kell mindennap elszenvednünk azt a sok kellemetlenséget, ami az aranyérrel jár, megelőzésére kellő hangsúlyt fektetve ugyanis búcsút inthetünk az altáji fájdalmaknak és vérzéseknek. Tippek, tanácsok.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések