Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csigolyaízületi gyulladás diagnózisát segíti az MRI

kategória: Reumatológiai problémák

A teljes test MRI vizsgálatával azonosíthatók a régóta csigolyaízületi gyulladásban (spondyloarthritis, SpA) szenvedők keresztcsont-csípőcsonti ízületeiben található akut gyulladásos gócai - derült ki az Arthritis and Rheumatism folyóirat egyik cikkéből, amelyet európai és amerikai kutatók jegyeznek.

Dr. Ulrich Weber, a zürichi Balgrist Egyetemi Kórház vezető kutatója munkatársaival 32 betegen tesztelte a módszert, az eredményeket három független szakértő értékelte.
Kiderült, hogy a teljes test-MRI segítségével hatékonyabban értékelhető az ízület gyulladása, mint a hagyományos regionális MRI vizsgálattal.Ugyanezen számban egy másik tanulmányban Dr. Weber svájci és kanadai kollégáival arról számolt be, hogy a spondylarthritis ankylopoetica (Bechterew-kór) és a gyulladásos hátfájdalom esetén mennyire hatékony a teljes test-MRI.

A vizsgálatot 35 Bechterew-kóros, 25 nemrég kezdődő hátfájásban szenvedő és 35 egészséges, 45 év alatti személlyel elvégezve az derült ki, hogy a diagnosztika akkor működött optimálisan, ha két vagy több elváltozást mutatott ki.
"Egyetlen elváltozás esetén a vizsgálat téves pozitív eredményt adhat, mivel az egészségesek negyedénél is láttak ilyen jelváltozást" - mondta el Dr. Weber.

Animáció: HáziPatika.com

2009.08.11 10:42:45

forrás: Medipress


Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések