Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cserélje teljes kiőrlésűre - szervezete hálás lesz!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Ha finomlisztből készült ételeinket teljes kiőrlésű gabonából készültre cseréljük, az már két hét elteltével jótékony hatással van szívünkre és érrendszerünkre - derül ki a Nestlé lausanne-i kutatóközpontjának tanulmányából.
A tudósok most először tudták bebizonyítani, hogy a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend már 14 nap alatt emeli a szervezet betain szintjét. A betain a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kialakulásában szerepet játszó homocisztein szintjét csökkenti, így mérsékli az előzőekben említett betegségek kialakulásának kockázatát.

A kutatók nemcsak azt bizonyították, hogy már meglehetősen rövid, két hetes teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrenddel óvhatjuk szívünket és érrendszerünket, hanem az eredmények az értékes táplálék emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatását is igazolták.
A vizsgálatban résztvevők egyik csoportja finomított, fehér lisztből készült, másik csoportja pedig teljes kiőrlésű gabonában gazdag ételeket kapott két héten keresztül. A tudósok az utóbbi csoport étrendjét változatos, teljes kiőrlésű gabonákból készült összetevőkkel gazdagították: az élelmiszerek széles tárházából válogattak, a tésztáktól a gabonapelyheken át a különböző kenyerekig. A kutatók az eredményeket a táplálkozás metabolomika - a táplálkozást, az anyagcserét és az egészségi állapotot egyaránt figyelembe vevő, holisztikus megközelítés - elvei szerint elemezték.
"Most egy rövid távú kísérlettel sikerült bizonyítani, hogy a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az eredmények biztatóak, és a hosszú távú kutatások folyamán tovább vizsgáljuk a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának hatását" - mondta el Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa.

A kereskedelmi forgalomban számos különböző - például "korpás" vagy "barna" - jelzéssel ellátott élelmiszer kapható, ezek a szimbólumok azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy a termék teljes kiőrlésű gabona felhasználásával készült, mindig nézzük meg a címkén az összetételt! - hívták fel a figyelmet szakemberek.

A Nestlé a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének segítségével jól ismert élelmiszerekből, ételekből állított össze 14 napos, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet, melyet az alábbi linken érhet el:
http://www.nestle.hu/nestle-fitness/staticpages/14napos.aspx

2010.11.23 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések