Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csepregi Éva elaludt a kormánynál az alvászavara miatt

kategória: Alvászavar, Balesetek, elsősegély, Celeb, Neurológia

"Először akkor lettem figyelmes az alvászavaromra, amikor napközben vezettem, a gyerekem is velem volt, hátuk ült a kocsiban, és a Szentendrei úton majdnem belehajtottam az árokba!" - magyarázza jelenlétét a Pihent Agyúak Társaságának bemutatkozó sajtótájékoztatóján Csepregi Éva.

A művésznő ezután háziorvoshoz ment, aki kivizsgálásba kezdett. Kikérdezte őt a nappalairól, és kiderült, hogy mindezt nappali álmosság, koncentrálóképesség-romlás is kíséri.
Dr. Vajer Péter háziorvos elmondta, hogy az alvászavarok gyakoribbak, mint azt gondolnánk, ám sokszor nem ezzel a panasszal keresik fel az orvost, csak rákérdezéskor derül ki, hogy elalvási vagy átalvási problémák súlyosbítják az egyéb tüneteket, illetve rontják az életminőséget.

Ha nincs is szervi oka a rossz alvásnak, lehet a szervezet belső órájának "elállítódása" is a probléma - ezen pedig már könnyen lehet segíteni! - hívta fel a figyelmet a szakember.

A Pihent Agyúak Társasága olyan civil szerveződés, amely célja, hogy a probléma által érintett emberek minél több információt kaphassanak az alvászavarokról, azok kezelési lehetőségeiről. Az egyik alapító tag a 86 éves Haas Imre, aki meg is sérült alvászavara miatt. Azt mesélte a sajtótájékoztatón, hogy éjjel többször felébred, és nem tud visszaaludni. Ilyenkor olvasni kezd a konyhában - ám egy éjjel a széken ülve aludt el, és leesett, összetörte magát.
Szintén éjjel, ágyból felkelve esett össze és sérült meg a Teréz, a másik alapító tag, aki nappal koncentrálni sem képes rendesen a munkahelyén, és mindig álmos.
A Pihent Agyúak Társaságának harmadik alapítója Éva, aki néha már sír a fáradtságtól, éjjel viszont mindig felébred, és az esti elalvás is kínszenvedést jelent számára.

Ők azt remélik, hogy a témával egyre többet foglalkozik a sajtó, így olyanok is orvoshoz fordulnak a tüneteikkel, akik eddig ezt nem tették. Különösen veszélyeztetettek az 55 év felettiek, akiknél gyakran előfordul, hogy elállítódik a belső órájuk. Azt kérik, hogy a tartós kialvatlanságtól szenvedők még azelőtt forduljanak orvoshoz, mielőtt súlyosabb egészségügyi, családi vagy társadalmi következményei lennének azzal, hogy például balesetet okoz vagy szenved valaki az alvászavar miatt.

- Az alvászavarok nem csupán kellemetlenek, de nagyon veszélyesek is lehetnek - hívta el a figyelmet dr. Ká­poszta Zoltán neurológus. A nehéz elalvás, a felébredések és a visszaalvás képtelensége a nappalokra is hatással van: ingerültséget, feszültséget, koncentrációcsökkenést okoznak. Ez további szorongáshoz vezet, ez pedig rontja az alvást, így alakul ki egy ördögi kör.
A folyamatos koncentrálást igényló szakmában dolgozók esetében pedig a társadalom érdeke is, hogy az illető friss és kipihent legyen.
A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki már 3-4 hete rosszul alszik, akkor mindenképpen keresse fel háziorvosát. Az alvászavar önálló betegség, de lehet más betegség tünete is, és elhanyagolása szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vagy erősödéséhez, hormonális problémákhoz vezethet.

Alvásproblémái miatt csupán az érintettek 12 százaléka fordul orvoshoz - derült ki a sajtótájékoztatón, ahol ismertetették egy európai felmérés adatait.
A YouGov Plc. Felmérése szerint a magyarok 60 százaléka ismerte be, hogy az elmúlt egy évben volt problémája az alvással, alvászavara pedig minden a lakosság 30-45 százalékának van.

Kéky Kira

2009.06.20 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések