Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csendes stroke, a memóriatolvaj

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés

A "csendes stroke" tehető felelőssé az idősek emlékezetének romlásáért sok esetben egy új kutatás szerint. A becslések szerint az idősek 25 százalékát érintő esemény tünetek nélkül pusztítja az agysejteket. "Tanulmányunk egy időben vizsgálta a csendes stroke-ot és az agy időskori zsugorodását" - mondta el a kutatás vezetője, Adam Brickman, a New York-i Columbia Egyetem Orvosi Központja Taub Alzheimer-kór és Agyi Öregedési Kutatóintézetének munkatársa.

658 olyan, 65 évesnél idősebb embert figyeltek meg, akik nem szenvedtek időskori elbutulásos betegségtől. Mindegyikük agyát MRI-készülékkel monitorozták: a memóriakapacitásukat, a tanulási képességeiket, a gondolkodási sebességüket és a vizuális észlelésük minőségét vizsgálták.

A készülék kimutatása szerint a résztvevők közül 174-en estek át korábban csendes stroke-on, és ők voltak azok, akik memóriája rosszabb állapotban is volt az átlagnál. Az eredmény független volt attól, hogy az illető agyában eredetileg mekkora volt az emlékezetért felelős terület nagysága. "Mivel az Alzheimer-kórhoz hasonlóan ez az állapot is leginkább memóriaproblémákkal jár, az új felfedezés mélyebb betekintést enged mindennek okaiba, és új megelőzési lehetőségeket is kínál. Mivel a csendes stroke-ot és a hippokampusz méretét egymástól függetlenül vizsgáltuk, megállapíthatjuk, hogy a stroke elleni küzdelem a memóriavesztés tekintetében is fontos lehet" - összegezte Adam Brickman.

2012.01.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Magasvérnyomás-betegség

A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések