Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csapvíz-automaták Itáliában

kategória: Táplálkozás

Drága palackozott helyett olcsó poharas vizet ihatnak a turisták Olaszországban. Már háromszáz utcai kút kínál hűtött vizet - akár szénsavasat is: Firenzében például a Piazza della Signorián újonnan felállított kútnál. A kánikulában frissít, és nem kell érte fizetni, mint az akár három euróért is árult palackozott vízért.

Háromszáz vízautomata működik elsősorban Észak- és Közép-Itáliában. Eddig csak parkolókban és szupermarketekben állítottak fel ilyeneket, Firenze volt az első, ahol a városközpontban is megjelent a vízadagoló. Nem folyik egész nap, de szünet nélkül ad vizet: egy gombnyomásra egy (szintén ingyenes és újrahasznosítható papírból készült) poharat tölt meg, két gombnyomásra egy literes palackot (ezt magunknak kell beszereznünk).

A takarékos és térítésmentes köztéri kút ötlete a környezetvédelem jegyében született. "A palackozott vízzel szemben ez nem szennyezi a természetet, nincs eldobott műanyag, nincs a palackok szállításával kibocsátott szén-dioxid" - magyarázta Erasmo D'Angelis, a Publiacqua vízszolgáltató cég elnöke. Az automatából ugyanaz a víz folyik, mint a háztartások csapjából, csak hűtik és szénsavassá is tudják tenni. A fejenként évi közel kétszáz liter palackos vizet fogyasztó Olaszországban így reklámozzák a csapvizet.

2011.07.17 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Ételek, italok hatása a daganatos betegségek kialakulására és megelőzésére

A rákos betegségek ismerete az ókorba nyúlik vissza. Már az ógörög gyógyító, Hippocrates is említést tett a daganatos betegségek és a táplálkozás összefüggéseiről. Kiemelte például a mandula rendszeres fogyasztásának jótékony szerepét.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések