Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Családtervezés: nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fogamzásgátlás, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

A veleszületett rendellenességek elsődleges megelőzése óriási népegészségügyi jelentőséggel bír.

Fontos a rizikófaktorok kerülése már a tervezett terhesség előtt, és a 12. hétig, hiszen ez a várandósság legérzékenyebb, legsérülékenyebb időszaka. A dohányzást, és az alkoholfogyasztást, a fölösleges gyógyszerszedést kerülni kell - hívták fel a figyelmet a Első Közép és Kelet-Európai Konferencia a Prekoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek Megelőzéséről című budapesti konferencián.

A családtervezés fogalmán legtöbben (köztük az orvosok is) még mindig a mennyiségi családtervezést értik, azaz elsősorban a nem kívánt terhességek kivédését. A gyermekszám szabályozása valóban kiemelt probléma a világban, ahol a népesség drámaian növekszik. Magyarországon azonban ellentétes problémával kell megküzdenünk, a népesség folyamatosan csökken. A nemzetközi összehasonlítást is lehetővé tevő úgynevezett teljes termékenységi mutató 1,3; míg latin-amerikai országokban 5 körül van. Általánosságban az jellemző, hogy a hazai párok kevés, de "tökéletes" gyermeket szeretnének.

A minőségi értelemben vett családtervezés Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik, ebben túlzás nélkül a tudomány élvonalába tartozunk.
Az első, úgynevezett perinatális tanácsadás 1984-ben alakult, az akkor ismert valamennyi megelőzési módszert magába foglalta a veleszületett rendellenességek megelőzése érdekében. A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának (VRONY) létrehozása úttörő modellnek számított, napjainkban is mintaként, hivatkozási alapként emlegetik.

A magyar családtervezési modell bizonyos értelemben mindmáig egyedülálló - ezt most is elismerték az Első Közép és Kelet-Európai Konferencia a Prekoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek Megelőzéséről szóló konferencia külföldi résztvevői.
Az 1984 és 1999 közötti időszak tudományos vizsgálatainak eredménye egyértelműen bizonyította, hogy az a módszer, melynek folyamán folsav tartalmú multivitamint szednek a fogamzásra készülő nők, az idegcső-záródási betegségek (nyitott gerinc, koponyahiány) 90 százalékát kivédi. Ezeket a tapasztalatokat összegezve működik a Családtervezési Szolgáltatás.

Az újabb nemzetközi vizsgálatok más veleszületett rendellenességek kockázatcsökkenését is igazolták: közel felére csökkent a szív- és érrendszeri, valamint húgy-ivarrendszeri rendellenségek aránya, csökkent a végtaghiányos és egyes bélrendellenességek előfordulása, de a koraszülés veszélye is.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztálya komplex ellátást nyújt, mely a családtervezés mindkét értelmezését gyakorlattá teszi, tehát feladata a nem kívánt terhességek megelőzése, elsősorban a kamaszok szexuális felvilágosítása, konzultáció révén, ugyanakkor segíti az egészséges, szorongásmentes várandósságot a rendellenességek kockázatának csökkentésével.

2008.09.05 13:50:18

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések