Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Családi nap a Néprajzi Múzeumban

kategória: Programajánló

A szövött szőnyegek világába kalauzolja a látogatókat a budapesti Néprajzi Múzeum november 12-én délután, a kiállítások és tárlatvezetések mellett gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló izgalmas programokkal készülnek a szervezők.

A családi napon játékokkal, igaz történetekkel, csodálatos mesékkel és tradicionális zenével járhatják be a szövött szőnyegek sajátos világát a látogatók, megismerkedhetnek az anyagok tulajdonságaival, megfejthetik a színek és a motívumok üzenetét, és betekinthetnek a készítés és felhasználás sokféle lehetőségébe, a szőnyegekkel kapcsolatos női mesterségekbe - ismertette a múzeum.

A Szőnyegvilág című programban a XIX. századi máramarosi román, bánáti és bácskai szerb, román, sokác és bolgár szőnyegek mellett a székely és bukovinai székely festékes szőnyegek is bemutatásra kerülnek. A szervezők szerint a tradicionális szőnyegvilág mai újjászületését és kortárs művészeti megoldásait nemcsak nézni érdemes, hanem kipróbálni is.

Délután két órától este hatig kézműves játszóház várja a gyerekeket, amelynek középpontjában a gyapjú, a szösz és a fonal áll, Tárnok Marica bábművész pedig három szőnyegmesét ad elő a közönségnek.

A Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításon eközben tárlatvezetést tartanak. A kiállítás alapvetően nőkkel kapcsolatos társadalmi és ipartörténeti folyamatokat mutat be, érinti a XIX. századtól megváltozó női szerepeket, és főként nők által készített tárgyakat mutat be. A kiállítás látványtervezője és rendezői nők, akárcsak a vendég iparművész, és a tárlat célközönségét is a mai nők alkotják. A tárlatvezetések különlegességét az adja, hogy a kiállítás létrehozásában közreműködő női alkotók más-más nézőpontból mutatják be a szőnyegekhez kapcsolódó női sorsokat, tárgyakat és történeteket.

A program során a Gázsa Zenekar erdélyi népzenei koncertet ad, majd táncházba várja a kicsiket és nagyokat.

2011.11.12 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Praktikák:

  VitaminABC

  VitaminABC
  tovább

  Tippek:

  Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.


  Szponzorált hirdetések