Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rossz válasz a pohár fenekén

kategória: Alkoholizmus, Stressz

Tíz felnőtt közül hat válaszolta azt egy felmérés kérdésére, hogy egy túlhajszolt nap után leginkább alkohollal szeret lazítani. A megkérdezettek mindössze 28 százaléka találta nyugtató hatásúnak azt, ha a gyerekeivel játszik. 26 százalék a partnerével beszélget ilyenkor legszívesebben. A szeszipar által támogatott Drinkware alapítvány 825 felnőttet kérdezett ki, és megállapították, hogy egy átlagos estén akár négy pohárral is legurítanak a torkukon. A nők inkább hivatkoztak a stresszre mint az italozás fő okára (73 százalék, a férfiak közt felmért 26 százalékkal szemben).

A nők 73 százaléka relaxációs céllal tölt magának egy pohárkával. 61 százalékuk nem áll meg ennyinél, a napi ajánlott mennyiségnek akár több mint kétszeresét is elfogyasztja. A férfiak 61 százaléka legalább két sört bont fel. Mindkét nem képviselőinek 61 százaléka ismerte el, hogy egy-egy megrázkódtatás után ivásba menekül. 73 százalékuk pedig egy nehéz munkanap után is hasonlóan cselekszik. Ugyanakkor egy jól sikerült napot csak 15 százalék zár italozással. Munkahelyi sikerek esetén 17 százalék. Az összes résztvevő 26 százaléka vallotta be, hogy hetente legalább kétszer a kelleténél jobban a pohár fenekére néz.

Donna Dawson személyiség- és viselkedéspszichológus elmondta: "Ami az alkoholfogyasztást illeti, az emberi agy természeténél fogva keresi az okot a kényeztetésre, különösen egy nehézségekkel teli időszak után. Erre egy példa az, amikor megiszunk egy-két italt otthon, munka után, hogy megszabaduljunk a stressztől. Az agy úgy dönt, hogy a stressz rossz nekünk, az alkohol pedig jó, mivel oldja a feszültséget. Bár a második és harmadik pohár italt nem is kívánjuk, nem esik jól, az agy már megmagyarázta saját magának, hogy ha egy pohárnyitól jobb lesz a közérzet, akkor többtől még jobb. Fel kell ismerni azt, hogy ez hibás reakció, és jobban oda kell figyelni, hogy miért, mikor és mennyit iszunk, hiszen az egészségünket veszélyeztethetjük."

2011.08.10 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések