Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zöld tea nem koleszterincsökkentő gyógyszer

kategória: Koleszterin

A zöld tea folyadék és kapszula formájában fogyasztva is csak csekély mértékben csökkentheti a rossz koleszterin szintjét - egy most megjelent metaelemzés szerint. A kaliforniai Pomona Orvostudományi Egyetem kutatói Olivia J. Phung vezetésével 20 korábbi klinikai kísérlet eredményeit elemezték, és kimutatták, hogy a zöld tea 5-6 ponttal nagyobb mértékben csökkenti a teljes és az LDL (rossz) koleszterin szintet, mint a placebo. A kísérletekben zöld teát, illetve katekint (a zöld tea egyik összetevőjét) tartalmazó kapszulákat használtak.

A zöld tea általánosságban hatékonyabbnak bizonyult, mint a kapszula, de az eredmény mindkét esetében meglehetősen szerény: csak kis mértékben változott a koleszterinszint. A kutatók nem találtak szilárd bizonyítékot arra, hogy a zöld tea növelné a HDL (jó) koleszterin szintjét, vagy csökkentené a trigliceridszintet.

A zöld tea tehát nem helyettesítheti a gyógyszereket. "Ha valaki gyógyszert szed koleszterinszintje szabályozására, nem szabad felhagynia vele, és zöld teára cserélnie" - tanácsolja Olivia J. Phung. A zöld tea étrendünkhöz adásával  elősegíthetjük a koleszterinszint csökkenését, de a zöld tea nem számít csodaszernek.

A szakértők a koleszterinszint szabályozása érdekében nagy mennyiségű rostdús gabonát, gyümölcsöt, zöldséget javasolnak. Emellett a húsokban és zsíros tejtermékekben lévő telített zsírok helyett halakból származó zsírok és növényi olajok fogyasztására buzdítanak.

2011.11.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépkorúak, százévesek

A kutatók szerint az emberek életideje akár 115-120 év is lehetne. Kevesen vannak azonban olyan szerencsések, akik megközelítik ezt, átlépik századik életévüket. Néhányukat felkerestem, hátha elleshetek valamit a titkaikból.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések