Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A zöld tea nem koleszterincsökkentő gyógyszer

kategória: Koleszterin

A zöld tea folyadék és kapszula formájában fogyasztva is csak csekély mértékben csökkentheti a rossz koleszterin szintjét - egy most megjelent metaelemzés szerint. A kaliforniai Pomona Orvostudományi Egyetem kutatói Olivia J. Phung vezetésével 20 korábbi klinikai kísérlet eredményeit elemezték, és kimutatták, hogy a zöld tea 5-6 ponttal nagyobb mértékben csökkenti a teljes és az LDL (rossz) koleszterin szintet, mint a placebo. A kísérletekben zöld teát, illetve katekint (a zöld tea egyik összetevőjét) tartalmazó kapszulákat használtak.

A zöld tea általánosságban hatékonyabbnak bizonyult, mint a kapszula, de az eredmény mindkét esetében meglehetősen szerény: csak kis mértékben változott a koleszterinszint. A kutatók nem találtak szilárd bizonyítékot arra, hogy a zöld tea növelné a HDL (jó) koleszterin szintjét, vagy csökkentené a trigliceridszintet.

A zöld tea tehát nem helyettesítheti a gyógyszereket. "Ha valaki gyógyszert szed koleszterinszintje szabályozására, nem szabad felhagynia vele, és zöld teára cserélnie" - tanácsolja Olivia J. Phung. A zöld tea étrendünkhöz adásával  elősegíthetjük a koleszterinszint csökkenését, de a zöld tea nem számít csodaszernek.

A szakértők a koleszterinszint szabályozása érdekében nagy mennyiségű rostdús gabonát, gyümölcsöt, zöldséget javasolnak. Emellett a húsokban és zsíros tejtermékekben lévő telített zsírok helyett halakból származó zsírok és növényi olajok fogyasztására buzdítanak.

2011.11.24 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább


Szponzorált hirdetések