Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csak elméletben vannak a betegeknek jogaik?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Bár Magyarországon is törvény rendelkezik a betegjogokról, azok gyakorlati megvalósulása kérdéses - áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet közleményében, amelyet az Európai Betegjogi Nap alkalmából adtak ki.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy sok visszásság történik a betegjogok alkalmazása során, különösen a tájékoztatáshoz való jog, és ezzel kapcsolatosan az orvosi dokumentáció megismerésének joga nem érvényesül megfelelően.

Közleményükben kiemelik például azt, hogy a megfelelő és mindenki számára elérhető, egyenlő orvosi ellátáshoz való jog nem tehető függővé financiális kérdésektől, mert ez olyan alapvető jogokat kérdőjelezne meg, amelyek a jogállam alapjait jelentik.

Tájékoztatásuk szerint a TASZ önkéntesei április 18-án az ország négy orvostudományi karára szórólapokat juttatnak el, amelyek pontokba szedve tartalmazzák egyrészt az Európai Betegjogi Kartában, másrészt a magyar egészségügyi törvényben szabályozott betegjogokat.

Az Európai Betegjogi Kart a következő 14 betegjogot sorolja fel: a megelőzési vizsgálatokhoz való jog, a hozzáféréshez való jog, az információhoz való jog, a hozzájárulási jogosultság, a szabad választás joga, a titoktartás és a bizalmas adatkezelés biztosításnak joga, a beteg rendelkezésére álló idő figyelembevételének kötelezettsége, a színvonalas szolgáltatás követelménye, a biztonság követelménye, az innováció követelménye, a felesleges fájdalmak elkerüléséhez való jog, a személyre szabott kezelés joga, a panasznyújtás joga, az eseti kompenzáció joga.

A TASZ azért tartja különösen fontosnak és védelmet igénylőnek a betegjogokat, mert úgy vélik, hogy ezek a jogszabályok tükrözik az életről, az egészségről, a testi szenvedésről, a halálról alkotott véleményt, illetve az ember roppant kiszolgáltatott helyzetben van, amikor betegként döntéseket kell hoznia.

A Társaság a Szabadságjogokért az Európai Betegjogi Nap kapcsán levelet írt a releváns állami szerveknek, intézményeknek, amelyben felveti ezeket a kérdéseket.

2008.04.18 15:42:19

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kapuzárási pánik a férfiaknál

Hiába néz ki úgy, mint egy görög isten. Sármjával jobban hódít, mint ifjú korában. Minden nővel megtanult már bánni. Megszerezte a polgári léttel járó legnagyobb luxust. Távirányítóval nyílnak előtte a kapuk, de a "kapuzárás" bizony még neki is probléma.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések