Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csak az ember agya megy össze öregkorára

kategória: Neurológia, Öregedés

Idős korban az agy súlya csökken, és nyolcvanéves korra akár már 15 százalékkal is könnyebb lehet, mint eredetileg. Azoknál pedig, akik valamilyen korral járó demenciában, például Alzheimer-kórban szenvednek, ez az arány még nagyobb is lehet. Egyedül az emberi agyra jellemző, hogy mérete a kor előre haladtával csökken - derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból. Még közeli rokonainknál, a csimpánzoknál sem találkozunk ezzel a jelenséggel. Ennek egyik oka az lehet, hogy az emberek tovább élnek.

Az agy súlyának csökkenése mögött a neuronok szerkezetének gyengülése áll. A lassú szerkezetbeli romlás következtében csökken az agy gondolkodásra és emlékezésre való képessége. A kutatók azt is megfigyelték, hogy az agy bizonyos részei nagyobb mértékben károsodnak. Ilyen például a magasabb szintű gondolkodásért felelős cerebrális cortex. Jóval inkább összemegy idős korra, mint a kisagy, amely a motoros mozgást irányítja.

A kutatók több mint nyolcvan egészséges, 22 és 88 év közötti emberi agyat hasonlítottak össze ugyanannyi számú csimpánzéval, és megfigyelték, hogy utóbbiaknál nem jelentkezett méretbeli csökkenés az agyban. Vagyis a jelenség hátterében az az 5-8 millió évnyi evolúciós fejlődés állhat, amely elválasztja az embereket a csimpánzoktól.

2011.08.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki béke, testi egészség

El tudja képzelni magáról, hogy lótuszülésbe helyezkedik a földön egy párnán, behunyja a szemét, a légzése lelassul, és tisztán és elnyújtva ismétli az "Om" szótagot? Ha olyan tisztelettel tekint a testére, mint a lélek templomára, akkor kezdheti is.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések