Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hit és halál

kategória: Pszichológia

Egy friss kutatás szerint a halál gondolata és közelsége csupán a keresztényeket és a muszlimokat viszi közelebb Istenhez, az amúgy ateista embereket nem. Az agnosztikusok ugyanakkor szintén hajlamosak Istent keresni, ha a halál gondolata megérinti őket, ám számukra Buddha, Allah vagy éppen Jézus egyre megy.

A Personality and Social Psychology Bulletin című lapban megjelent tanulmány azt a nézetet erősíti, mely szerint a vallás segíthet ugyan megbirkózni a halál gondolatával, de mindenki a saját korábbi világnézete alapján viszonyul az elmúláshoz. Azt már számos korábbi kutatás bebizonyította, hogy a vallás és vele az örök élet ígérete segít az embereknek a halál tényének feldolgozásában, ám a mostani vizsgálatból az is kiderült, hogy ez nem egyetemes érvényű.

A Missouri Egyetem pszichológusa, Kenneth Vail munkatársaival 26 keresztény, 28 ateista, 40 muszlim és 28 agnosztikus emberen végzett felmérést, akik - a muszlimok kivételével - mind amerikai főiskolások voltak. Minden résztvevőt felkértek, hogy írjon esszét vagy arról, miként érez a saját halálával kapcsolatban, vagy egy semleges témáról, például a magányról, vagy arról, miként lehet túlélni, ha egy elképzelt tervünk nem valósul meg. Ezután vallási nézeteikről is megkérdezték őket, hogy Jézusban, Buddhában vagy Allahban hisznek-e inkább.

Azok a keresztények, akik a halál gondolatával szembesültek az esszéírás során, erősebb meggyőződéssel vallották magukat kereszténynek, és kevésbé voltak elfogadóak Allahhal vagy Buddhával kapcsolatban. Ugyanez történt a muszlimokkal is, akik hasonló esetben kevésbé tolerálták Buddha vagy a keresztény Isten nézeteit. Ugyanakkor az ateistáknál, akik a halál témakörében írtak esszét, semmi hasonlót nem tapasztaltak a kutatók, ami megcáfolja azt a közkeletű vélekedést, miszerint a halál pillanatában mindenki hinni kezd Istenben.

Az agnosztikusok, akik lényegében azon az állásponton vannak, hogy senki sem tudhatja biztosan, létezik-e Isten, ezért ártani nem árt alapon inkább higgyünk benne, a halál gondolatának közelségében hajlamosabbak voltak hinni, ám azt nem határozták meg, hogy melyik istenségben.

Kenneth Vail szerint vizsgálatuk jól illusztrálja, milyen sokféleképpen kezelik az emberek a halál tényét. A jövőben olyanokat is szeretnének megvizsgálni, akik abban hisznek, hogy többféle úton is eljuthatunk Istenhez, illetve a konfucianizmus vagy a taoizmus hitét vallják.

2012.06.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések