Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aki lassan jár, nem él tovább?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Akár ötven százalékkal is csökkentheti a gyors gyaloglás vagy a kocogás a szív- és érrendszeri betegségek valamint a stroke kialakulásának a kockázatát. Ezek a mozgások ugyanis segíthetik a szervezetet a metabolikus szindróma elleni küzdelemben, mely olyan kockázati faktorokat foglal magában, mint a magas vérnyomás és vércukorszint, a rendellenes vér-zsír százalék, valamint a hasi elhízás. Ezek a rizikófaktorok növelik a szívbetegségek és a szélütés kialakulásának a kockázatát.

A Bispebjerg Egyetemi Kórház kutatóinak kutatási eredményei arra utalnak, hogy inkább a gyaloglás tempója számít, mintsem az időtartama. A kutatók több mint 10 ezer, 21 és 98 év közötti dán felnőtt adatait vizsgálták át, akiknek egészségi paramétereit még 1991 és 1994 között rögzítették, majd 10 éven át nyomon követték állapotukat.

A kezdeti adatokhoz képest a nők metabolikus szindrómára vonatkozó értékei 20 százalékkal, míg a férfiaké 27 százalékkal nőttek. A tanulmány adatai szerint ráadásul minél kevésbé volt aktív valaki, annál nagyobb esélye volt ezeknek a tüneteknek a kialakulására. Az inaktív nők harmadánál, a mozgásszegény életmódot folytató férfiak 37 százalékánál fordult elő ugyanis a metabolikus szindróma.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a napi fél órás gyors gyaloglás 50 százalékkal, a rendszeres kocogás pedig 40 százalékkal csökkentette a kockázatot, miközben a napi egy órás, de lassú séta semmit sem számított.

A tanulmány a BMJ Open folyóiratban jelent meg.

2012.10.18 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések