Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Csak 4 centi mínusz a túlélésért! Megmutatjuk!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Koleszterin, Magas vérnyomás, Szív- és érrendszeri betegségek

Ha egy túlsúlyos ember csak 4 centivel is képes csökkenteni a haskörfogatás, ami minden bizonnyal pár kilós fogyással és a koleszterinszint csökkenésével jár, máris felére csökkenti annak az esélyét, hogy a következő éveken szív- érrendszeri betegsége alakuljon ki - hívták fel a figyelmet látványos szűrővizsgálatokkal és színes grafikonokkal a Sanofi-Aventis/Chinoin EgészségVonatán, amely az idei országjáró körútját Budapesten, a Déli pályaudvaron fejezte be.

Hat vidéki nagyvárosban és a fővárosban végeztek ingyenesen teljes körű kivizsgálást, kockázatbecslést az érdeklődőknek.

A szűrések már azért is izgalmasak voltak, mert átalakított vasúti kocsikban végezték őket, és a tájékoztatáshoz felhasználták a legmodernebb technológiát: a HáziPatika.com 3dimenziós egészségügyi animációit. Így interaktív módon mutatták egyes szervek elváltozásait, továbbá egy speciális készülék mérte meg a jelentkezők magasságát, súlyát, testzsírszázalékát, számolt testtömeg-indexet.

Médiatár főoldal
videó

Szűrések az EgészségVonaton

Szűrések az EgészségVonaton

Nézze meg a képre kattintva a szűrésről készített másfél perces rövidfilmünket!


A mért értékeket egy számítógépes program dolgozta fel, így mindenki személyre szabottan tudhatta meg, hogy a jelenlegi paraméterek mellett mekkora esélye van szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a következő években.

Az orvosok ezután arról is tájékoztatták az illetőt, hogy mit kell tennie, hogy csökkentse a betegség kockázatát.
A kitűzött változásokkal elérhető egészség-javulást színes grafikonon mutatták be - ezt a páciens meg is kapta. Ez segítheti abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket - mondták az EgészségVonat sajtótájékoztatóján.

A szerelvény 2 éve járja az országot, összesen körülbelül 25 ezren éltek a kivizsgálás lehetőségével.

A résztvevők 80 százalékánál találtak magas vérnyomást, és több mint 40 százalékuk elhízott vagy túlsúlyos volt - mondta Kiss István, a MOTESZ leendő elnöke.
Ezen adatok ismeretében nem meglepő - bár sajnálatos - hogy a magyarok születéskor várható élettartama és egészségben töltött éveinek száma 5-10 évvel marad el a nyugat európai átlagtól. Egy magyar férfi vagy nő összesen 52-54 egészségben eltöltött életévre számíthat - emelték ki a szervezők.

A betegségek megelőzésével, ezen belül is a jövő nemzedék egészségnevelésével ez a hátrány ledolgozható lenne - körülbelül 15-20 év alatt.

Kéky Kira

2008.10.06 09:12:19

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések