Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cigarettafüst: nagyobb esély a cukorbajra

kategória: Diabétesz, Dohányzás

Amerikai kutatók megállapítása szerint már a passzív dohányzás is hajlamosítja a nőket a kettes típusú cukorbetegségre - olvasható a Diabetes Care című folyóiratban. John P. Forman és munkatársai 100 526, egészségügyben dolgozó nő adatait vizsgálták. Az 1976-ban indult nagymintás kutatásba fiatal nőket vontak be, évtizedeken keresztül követve az életmódot, valamint a kialakuló betegségeket. Az 1982-től kialakuló cukorbetegség adatait elemezték.

A hivatalos amerikai statisztika szerint felnőttkorban évente tizenhárom felnőttből egynek lesz cukorbaja. Az új vizsgálat azt bizonyította, hogy a cukorbetegség abban a csoportban kezdődött leggyakrabban, melynek tagjai napi két doboz cigarettát elszívó erős dohányosok voltak. Ezek közül tízezerből minden esztendőben 30 lett cukorbajos, míg a nemdohányzók és nem passzív dohányosok közül csak 25-nél alakult ki a betegség.

Azok között is nagyobb volt a cukorbetegség kockázata, akik korábban dohányoztak, de abbahagyták, vagy passzív dohányosként sokat voltak füstös levegőben. Náluk kifejezetten számított a füst adagja: minél gyakrabban tartózkodott valaki cigarettázók társaságában, annál nagyobb volt az esélye arra, hogy megemelkedjen a vércukorszintje. Ha a cukorbetegség egyéb kockázati tényezőit - cukorbajosok a családban, súlytöbblet, életkor - is figyelembe vették, a másodlagos füst hatása mérséklődött, de még így is 12 százalékkal magasabb maradt, mint a cigarettafüstöt nem tartalmazó levegőben élőké.

2011.03.23 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések