Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Célzott rákkezelés molekuláris vizsgálatok alapján

kategória: Daganatos betegségek, Genetika

A betegek rákgénjeinek molekuláris vizsgálatán alapuló, személyre szabott és célzott gyógyszeres kezelések elterjedésével csökkenthető a hatástalannak bizonyuló onkológiai terápiák száma - számolt be Peták István kutatóorvos, a KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója. A daganatos sejtek génkészletének felmérése és a normális sejtekkel való összehasonlítása éppen az idén fejeződik be a leggyakoribb daganattípusok, a tüdőrák és a vastagbéldaganat esetében, és folyamatosan jelennek meg a közlemények az elért eredményekről a tudományos szakfolyóiratokban.


22 féle, célzott kezelést biztosító gyógyszer már forgalomban van, nagyjából 400 esetében pedig a törzskönyvezés előtti klinikai vizsgálat zajlik. A rákos sejtek molekuláris genetikai vizsgálatával kiválaszthatók azok a gyógyszerek, amelyek célzottan akadályozzák meg ezeknek a sejteknek az osztódását. Így sokszor akkorára lecsökkenthető a szervezetben meglévő daganatos terület, hogy el lehessen távolítani műtéttel.

Az idén megjelent legújabb tudományos eredmények alapján bővíthető a molekuláris vizsgálatok száma, és így hasonló módon lehetne más gyógyszerek használatát az eddigieknél még inkább személyre szabottabbá tenni. Magyarország ezzel élen járhatna a legújabb, célpont alapú onkológiai kezelések bevezetésében anélkül, hogy ez jelentős anyagi forrásokat igényelne.

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.01 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlékezet - és a memóriatesztek

Az emlékezet talán az egyik leghétköznapibbnak tűnő pszichológiai folyamat, megismerése mégis fontos mindannyiunk számára. A memória felosztása és mérése választ adhat arra, hogy miként emlékezünk, és mekkorák az egyéni különbségek.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések