Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

CD-n kínálják a saját szívét

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A hosszadalmas, kórházi bent fekvést igénylő szívkatéterezés kiváltására alkalmas diagnosztikáról tartottak tudományos ülést Budapesten.
A szívkatéterezések körülbelül negyedénél derül ki, hogy az illetőnek nincs koszorúér-betegsége, tehát ennyi esetben tették ki felesleges procedúrának a beteget. A jövő kardiológiájában a képalkotó eljárások kapnak nagy szerepet: a CT robbanásszerű fejlődésnek indult, ma már Magyarországon is elérhető az a világszínvonalú gép, amely a milliméternél is kisebb részleteket is pontosan képes megmutatni a mozgó szíven.
A 2 fejes, 64 szeletes CT-vel a Pozitron-Diagnosztika Központban eddig már körülbelül 700 beteget vizsgáltak meg fájdalommentesen, ambulánsan, úgy, hogy az egész vizsgálat a tájékoztatással együtt maximum fél órát vett igénybe.
A vizsgálat után a páciens leleteit szakember értékeli, orvosi véleményt és esetleg kezelési javaslatot is csatolnak hozzá, továbbá a felvételeket odaadják CD-n is. Így a beteg illetve a kezelőorvosa bármikor újra megnézheti a színes képeket.

Magyarországon évente körülbelül 40 ezer ember halálát okozzák szív- és érrendszeri megbetegedések.
"Nagyon sok esetben nincsenek előjelei a szívbetegségnek: az első - és egyben utolsó - tünet a váratlan és végzetes szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál" - mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Merkely Béla invazív kardiológus.

Az eljárás egyik előnye, hogy a korai stádiumban lévő szívbetegségek is látványosan megmutathatóak a páciensnek, így az jóval könnyebben rávehető az életmódváltásra.

Nem lehet mindenkit megkatéterezni szűrésképpen, hogy nem fenyegeti-e hirtelen szívhalál. Ez a módszer azonban alkalmas lenne szűrésre is, hiszen a testbe nem hatoló, tehát noninvazív beavatkozások közé tartozik
"Segítségével időben, megbízhatóan ki lehetne emelni a betegeket, és megfelelő terápiával illetve az életmód-változtatással megelőzhető lenne a tragédiák nagy része - tette hozzá dr. Kiss Róbert Gábor kardiológus.

A szívről sokáig csak nagyon nehezen lehetett diagnosztika szempontból is értékelhető képet készíteni, hiszen a szív dobog, benne a koszorúerek is mozognak. A speciális két fejes, 64 szeletes cardio-CT azonban tökéletes, részletes, látványos képet tud készíteni a szívről - mondta dr. Kerecsen Gábor.

A szakma szeretné, ha cardio-CT-t társadalombiztosítási támogatással is el lehetne végezni, jelenleg ugyanis csak önköltséges alapon, 160 ezer forintért kérhető a vizsgálat. A szakemberek már többször kaptak ígéretet a képalkotó eljárás TB-támogatására, reményeik szerint már az év második felében évi 4-5000 vizsgálatot finanszíroz majd a TB - hangzott el a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja és a Pozitron-Diagnosztika Központ által szervezett tudományos ülés előtt.

Kéky Kira

2008.06.27 18:51:27

forrás:


Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések