Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Butít a tofu?

kategória: Alzheimer-kór, Öregedés, Táplálkozás

Azok, akik sok szójából készült terméket fogyasztanak, beleértve a tofut és egyéb ételt, lehet, hogy nagyobb mértékben teszik ki magukat a memóriazavar veszélyének.

Loughboroughi és oxfordi tudósok az Alzheimer-betegség Kutatási Érdekszövetség támogatásával indonéz kollégákkal együttműködve vizsgálták a magas szójafogyasztás hatásait 719 idős indonéziai emberen, Jáva városi és vidéki részein.

A kutatás eredményeit később fogják publikálni a Dementias and Geriatric Cognitive Disorders folyóiratban. A tanulmány részletesen beszámol majd arról, hogy a sok tofu rontja az emlékezőtehetséget, különösen a 68 év feletti korosztály körében.

A kutatás vezetője, Eef Hogevorst professzor, a Loughborough Egyetem munkatársa elmondta: "A szójafogyasztás egyre növekszik nyugaton, gyakran egyfajta szupertáplálékként tüntetik fel. A szója gazdag fitoösztorgénben, de még nem tiszta, milyen hatást is gyakorolnak az idősebbek agyára. A vegyület az ösztrogénhez hasonló, mely a fiatalok és középkorúak esetén biztosíthatja az idegek védelmét, de a 65 éven felüliek esetében fokozhatja az elbutulás veszélyét."

Rendkívül érdekes ugyanakkor, hogy a szója erjesztésével előállított tempe ezzel szemben javítja az emlékezőképességet. Hogervorst professzor szerint ez a tempe B9 vitamin-tartalmának köszönhető, mely köztudottan csökkenti az elbutulás kockázatát. "Lehetséges, hogy a B9 vitamin és a fitoösztrogén egyaránt magas szintje egymással karöltve véd az agyi működészavarok ellen."

Hogervorst professzor elmondta, hogy további kísérletekkel fogják megvizsgálni, hogy a B9 vitamin vagy a folsav a fitoösztrogénekkel kombinálva hogyan véd a memóriazavarok ellen időskorban. A professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy a tempe és a tofu hatása a jávai idősekre gyakorolta a leglátványosabb hatást, azt azonban még nem tudni, milyen eredmények születnének más népcsoportoknál. Egy korábbi tanulmány már felfedezte, hogy az idősebb japán származású amerikaiaknál is elbutulást okozhat a túlzott tofufogyasztás.

Az Alzheimer-betegség Kutatási Érdekszövetségének vezérigazgatója, Rebecca Wood elmondta: "Ez a tanulmány segít az Alzheimer-kór megértésében. A szuperételek előnyeinek és kockázatainak feltérképezésére további vizsgálatok szükségesek. Segítséget nyújthat a megelőzés terén is. Mivel az Egyesült Királyságban több mint félmillió ember szenved a betegségtől, egyre sürgetőbb a megelőzés és kezelés lehetőségeinek feltárása."

Animáció: HáziPatika.com

2008.07.09 09:13:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések