Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Búcsú a francia kisasszonytól

kategória: Gondolta volna?

Végleg eltűnik a mademoiselle (kisasszony) szó a hivatalos francia dokumentumokból egy kedden kiadott miniszterelnöki rendelet értelmében. A kormányfő azt kérte az illetékes minisztériumoktól és prefektusoktól, hogy "amennyire lehetséges, töröljék dokumentumaikból és levelezéseikből a mademoiselle kifejezést, és azt mindenhol madame-mal helyettesítsék". A két kifejezés eddig a hajadon, illetve a férjezett nő különbségtételre utalt.

Feminista szervezetek kezdeményeztek szeptemberben kampányt a Franciaországban még mindig elterjedt mademoiselle szó használata ellen a hivatalos dokumentumokban, mert szerintük diszkriminatív megkülönböztetést jelent. Úgy vélték, a mademoiselle cím arra kötelezi a nőket, hogy a férfiakkal ellentétben információkat adjanak ki magánéletükre vonatkozóan, ez pedig a mindennapok szexizmusát erősíti. Kampányuk keretében tiltakozó leveleket küldtek országgyűlési képviselőknek és kormányzati tagoknak.

Franciaországban hivatali űrlapokon vagy szerződéskötéskor a nőknek a XIX. század óta nyilatkozniuk kell "kisasszony" vagy "asszony" voltukról. Ennek ma már semmilyen törvényi alapja nincsen, de a mademoiselle és madame megkülönböztetés a hivatali levelezésekben a mai napig nagyon elterjedt. Németországban már 1972 óta tabunak számít a Fräulein (kisasszony) szó használata.

2012.02.26 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések