Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Brokkolival a hasnyálmirigyrák ellen

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

Az előrehaladott máj- és veserákos betegek terápiájában alkalmazott sorafenib hatásosnak tűnik a hasnyálmirigy-rák őssejtjeivel szemben is. Ingrid Herr, a Molekuláris Daganatsebészeti Tanszék vezetője (Heidelbergi Egyetem) és munkatársai, közreműködve a Német Rákkutató Központ kutatóival, egereken hasnyálmirigy-rák ellen ezt a gyógyszert tesztelték, mely különösen hatásosnak bizonyult egy szulfurafánnak nevezett anyaggal kombinálva, mely a brokkoli egyik összetevője.

Németországban évente mintegy 129,00 embert diagnosztizálnak hasnyálmirigyrákkal. Az esetek zömében már túl késő az érdemi terápiás beavatkozásra, emiatt a betegek csak ritkán élik meg a diagnózistól számított egy évet. Az elmélet szerint a tumoros őssejtek felelősek a daganat kontrollálatlan növekedéséért, a szervi áttétek kialakulásáért, és a daganat kiújulásáért. Mivel a terápiás eredmények elég szegényesek, ezért igény van új módszerek bevezetésére.

A Cancer Research hasábjain megjelent vizsgálat szerint a sorafenib kísérleti egerekben gátolta a daganatos őssejteket, és a hasnyálmirigy-rák növekedését. Sajnos a biztató kezdet ellenére rövid idő elteltével a daganatos sejtek már nem reagáltak a szerre, melyet az NF-kB nevű jelátviteli molekulát tartalmazó útvonallal magyaráztak.

Vanessa Rausch, és a Sebészeti Intézet (Heidelbergi Egyetem) fiatal kutatói a sorafenib-kezelést a brokkoli egyik összetevőjével, a szulfurafánnal egészítették ki, mely blokkolja az NF-kB jelátviteli útvonalat. A kombináció következtében a sorafenib visszanyerte hatását, anélkül, hogy érdemleges mellékhatások jelentkeztek volna. Sikerült gátolni a daganatsejtek invázióját, és áttétképző készségüket.

2010.07.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések