Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Brit kutatók ember-állat hibrid embriót hoztak létre

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Annak ellenére, hogy pont most van a sokat vitatott embrió-kutatási törvény a parlament előtt, a Newcastle Egyetem kutatói Nagy-Britanniában elsőként létrehoztak ember-állat hibrid embriókat.

Az észak-angliai egyetem elmondása szerint a Tel Aviv-ban március 25-én bemutatott kutatási projekt még ellenőrzésre és publikálásra vár. Az egyetem szóvivője szerint az intézmény "nem feltétlenül tartaná ezt a végleges változatnak". A projekt bejelentését sikerült akkorra időzíteniük, amikor a brit képviselők épp kemény vitákat folytatnak az Emberi Megtermékenyítési és Embrió Törvény kapcsán. A törvény elfogadása esetén engedélyeznék ember-állat hibrid embriók létrehozását orvosi kutatások céljára.

Gordon Brown miniszterelnök és a hatalmon lévő Munkáspárt márciusban úgy határozott, hogy a párt képviselői szavazhatnak az idén tárgyalandó törvényjavaslat bizonyos részei ellen, amennyiben morális és etikai ellenérzéseik vannak vele szemben.

A kutatás során az embriókat emberi bőrsejtekből vett DNS segítségével hozták létre, melyeket tehenek olyan petesejtjeibe fecskendeztek, melyekből szinte teljesen kiürítették a genetikai információt. Az embriók három napig maradtak életben a laborban. A Newcastle Egyetem szóvivője elmondta, hogy a kutatást eredményeit feltehetőleg "inkább hónapok, mint heteken" belül teszik közzé.

Jelenleg ilyen jellegű kutatások végzéséhez az illetékes Emberi Megtermékenyítési és Embrió Hatóságtól kell engedélyt kérni, az embriókat pedig 14 nap elteltével meg kell semmisíteni. A kormány szerint a hibrid embriók kutatási célra való előállításának engedélyezése olyan tudományos előnyökkel jár, amely több millió embernek segíthet felgyógyulni különféle betegségekből.

Vallási vezetők ugyanakkor ellenzik a törvényt. A skóciai katolikusok vezetője Keith O'Brien püspök húsvét vasárnap szólt fel a törvény ellen, mely szerinte "felháborító támadás az emberi jogok, az emberi méltóság és az emberi élet" ellen, és "Frankeinstein szintű" kísérleteknek ad teret.

Copyright AFP, [2008] / Translation Medipress

2008.04.03 09:23:54

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések