Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

BörtönBor - rabul ejt!

kategória: Alternatív medicina, Gondolta volna?, Koleszterin, Pszichológia, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Valószínűleg a sok napsütés és a homokos talaj is komoly szerepet játszhat a portugál Pinheiro da Cruz börtönben készülő borok sikerében, a borászok szerint azonban a bentlakók elhivatottsága és szeretete teszi igazán különlegessé és népszerűvé ezeket a borokat.

A szőlőlugasokban nem csíkos ruhába öltözve dolgoznak a rabok, és nem kísérik őket őrök. A Dél-portugál börtönben a rabok az idő legnagyobb részében felügyelet nélkül végzik munkájukat, ami reményt és erőt ad nekik a társadalomba való majdani visszailleszkedésre.

A rabok időnként meg is kóstolhatják, hogy mit készítettek. "Kölcsönös bizalommal viseltetünk egymás iránt az elítéltekkel, és azt hiszem ez a titka a bor és a munkamódszer sikerének" - nyilatkozta Antonio Matias, a börtön szőlészetének vezető borásza.

A börtönben évente 25 000 liter vörös és 5000 liter fehérbort készítenek, közel 100 000 euró értékben.

A rabok leginkább azért dolgoznak a borászatban, hogy el legyenek foglalva, ner unatkozzanak. "Az idő itt kinn sokkal gyorsabban telik, mint benn a cellában, és mellette még pénzt is kereshetünk" - nyilatkozta Vitor Grilo, aki 19 éves börtönbüntetését tölti gyilkosságért.


A bort Lisszabon legjobb éttermeiben 30 eurós palackonkénti áron kínálják, a legkiválóbb portugál borok társaságában.

A mérsékelt borfogyasztást egyébként az orvosok és dietetikusok is ajánlják, mert erősen antioxidáns hatású.

Ez azt jelenti, hogy napi másfél deci minőségi vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, körülbelül 15 százalékkal csökkenti a szívinfarktus rizikóját.

A borban lévő anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek felnőtteken nincs kimutatható máj- és idegkárosító hatása, nem okoz függőséget sem.

Nézze meg Alkoholszint-kalkulátorunkat, kiszámolhatja, hogy italozás után mennyi a véralkohol-szintje!

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.17 09:14:17

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések