Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sejtátültetés adhatja vissza a bőrszínt

kategória: Bőrgyógyászat

Bőrsejt-átültetés segítségével képesek voltak átlagosan 45 százalékban segíteni a bőr pigmenthiányos betegségében (vitiligo) szenvedőkön a Henry Ford Kórház munkatársai. A bőr barna színéért a pigmenttermelő sejtek, a melanociták felelősek. Vitiligo során ezek a sejtek elpusztulnak, a bőr elveszti színét, általában foltokban. Az öröklődő betegség kétszázból egy embert érint.

A Journal of the American Academy of Dermatology című szaklapban bemutatott tanulmány során 18 és 60 év közötti korú 23 beteg combjának bőréből vettek mintát, pigmentsejteket és szarusejteket (keratinociták) izoláltak. Következő lépésben a kutatók megkaparták a fehér foltokat, és a sejteket tartalmazó folyadékot juttatták be az elváltozásba. Az így kezelt területet ezután egy héten keresztül ruhával fedték.

Az így elvégzett átültetés ezután növekedésnek indult, és a folt visszanyerte eredeti színének átlagosan 45 százalékát - egyesekben jobb, másokban kevésbé jó eredményekkel. A módszert főként azok esetében mutatott nagy hatásfokot, akiknél a pigmentvesztés csak a test egy régiójában alakult ki: náluk a folt eredeti színének 68 százalékát nyerte vissza.

Dr. Iltefat Hamzavi és munkatársainak vizsgálatában kevésbé jelentkeztek eredmények szimmetrikus eloszlású pigmentzavar esetén. Ez azt jelenti, hogy a módszer nem mindenkinek jelenthet egyformán megoldást.

2012.07.06 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések