Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bőrrák után más rák következhet

kategória: Daganatos betegségek

A nem melanomás bőrrákkal küzdő embereknél a rák valamely más fajtája is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki az életük során - derült ki egy friss tanulmányból. A vizsgálat eredményei szerint a nem melanomás bőrrákkal, többek közt a bazál- vagy a pikkelysejtes karcinómával küzdő nőknél 26 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a későbbiekben a rák egy másik fajtája, mint a bőrrák más típusaival küzdő társaiknál. A férfiak esetében 15 százalékos volt a kockázatnövekedés.

A Harvard Egyetem orvostudományi karának bőrgyógyász docenseként dolgozó Jiali Han által vezetett vizsgálat két nagyszabású korábbi tanulmány résztvevőinek adatait elemezte. Az 1984-ben és 1986-ban kezdődött vizsgálatok több mint 153 ezer ember bevonásával készültek: 2008-ra nagyjából 29 500 rákos megbetegedést diagnosztizáltak a résztvevőknél.


A PLoS Medicine című folyóiratban közölt eredmények azt mutatták, hogy a nem melanomás bőrrákkal küzdő embereknél megnövekedett a kockázata a későbbi, halálos kimenetelű melanoma kialakulásának és a nem melanomás bőrrákkal diagnosztizált nőknél magasabb volt a kockázata a tüdő-, illetve a mellrák kialakulásának. A kutatók szerint a nem melanomás bőrrák és a melanoma későbbi kialakulása közötti összefüggés a napon eltöltött idő következménye lehet, ám az egyéb rákfajták megnövekedett kialakulási kockázatának oka egyelőre nem tisztázott - olvasható a LiveScience című tudományos portálon.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.29 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések