Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így maradjunk tartósan boldogok

kategória: Pszichológia

A "változatosság gyönyörködtet" és a "ha nem kapod meg, amit szeretnél, szeresd azt, amit megkaphatsz" mondásoknak pszichológiai alapja is van a Missouri-Columbia Egyetem (MU) kutatói szerint. A pszichológusok beazonosították a boldogság két kulcsfontosságú tényezőjét. "Korábbi kutatások kimutatták, hogy a jókedv fokozódhat az élet főbb változásait követően, mint amilyen egy új párkapcsolat, idővel azonban visszatér a korábbi szintre - mondta el Kennon Sheldon, a pszichológiai tudományok professzora. - Munkánk során kifejlesztettünk egy modellt, amely segíthet az intenzívebb érzés megőrzésében. Két fő részből áll: továbbra is kutassa az ember a pozitív, változást hozó élményeket; illetve később is értékelje azt, amit elért, ne akarjon túl hamar ismét változtatni."

Sheldon professzor a kutatáshoz 481 embert kérdezett ki a boldogságról szerzőtársával, a Kaliforniai Egyetem kutatójával, Sonja Lyubomirskyvel. Hat héttel később egy akkortájt bekövetkezett pozitív változást idéztek fel, amitől az alanyok jobban érezték magukat. Ezután újabb hat hét elteltével felmérték, hogy a jó hangulat megmaradt-e. Néhányuknál igen, de a legtöbbjüknél elmúlt. Ezek után a pszichológusok tesztelték, majd igazolták a jókedv megmaradását előre jelző modell működését.

"A nagy többség hozzászokott a változáshoz, aminek először örült - magyarázta Sheldon. - Azért halványodott el az érzés, mert ennél is többre vágytak, az igényszintjük megnőtt; esetleg már nem jelentett a változás további pozitív élményeket, például már nem járnak szórakozni a kedvesükkel, és inkább egy csinosabbat szeretnének. Csak egy páran tudták továbbra is értékelni, amit kaptak. Ők hosszú távon sem estek vissza az eredeti hangulati szintre."

Genetikai és egyéb tényezők miatt egyedi alapboldogságszint alakul ki, mely elég széles skálán mozog. Sheldon kutatása megmutatja, miként tréningezhetjük magunkat arra, hogyan maradhatunk a topon. "A terapeuta segíthet abban, hogy a lehangoltak jobban legyenek, kutatásunk pedig rávilágít arra, miként lehet a jóból még jobb" - mondta el Sheldon.

Azt is hozzátette, hogy a körülményekben bekövetkezett változások nem feltétlenül egyenértékűek egy újonnan vásárolt termékkel. A megszerzett tárgy is jó kedvre deríthet, de ahhoz, hogy tartós élvezetet nyújtson, azt mindennap újra és újra át kell élni, és értékelni azt, amit képvisel. "A megvásárolt tárgyakkal az a baj, hogy általában csak úgy vannak. Nem juthatunk általuk változatos pozitív élményekhez. Ráadásul egyfajta függőséghez is vezethetnek, ezért általában csak pillanatnyi örömünket leljük bennük. A modellünk erre is nyújt megoldást. Ha felújítottuk a házunkat, élvezzük ki a környezetváltozást, de semmiképp se hasonlítsuk össze a szomszédéval."

2012.05.15 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések