Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Boldog korán kelő öregek!

kategória: Alvászavar, Gondolta volna?

A korán kelők boldogabbak, mint akik inkább későn kelnének, de sokáig ébren vannak - derült ki a Toronto Egyetem új kutatásából. Az éjszakai bagoly típusú emberek - akik inkább későn kelnek és később is fekszenek - gyakran csak nehezen tudnak bemenni a munkahelyükre vagy a reggeli órákra, és az első kávéig szinte csak kábán vegetálnak. A "hajnali pacsirták", akik viszont kifejezetten szeretnek korán kelni, és éberek is a hajnali órákban, gyakran hamarabb is érnek be a munkahelyükre, mint kollégáik vagy osztálytársaik. Sőt, ők kifejezetten örülnek az első napsugaraknak, és boldogabbak is reggelente. A eddigi kutatások azonban csak a fiatal felnőtteket vizsgálták, ezért kérdéses volt, hogy vajon mi a helyzet az idősebbekkel.

A kutatók nemrég ezért két csoportot vizsgáltak meg: egy 435 fős tizenhét és harmincnyolc év közötti, valamint egy 297 fős ötvenkilenc és hetvenkilenc év közötti csoportot. Az összes résztvevőt arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, hogyan érzik magukat a nap folyamán. Az eredményekből kiderült, hogy a fiatal csoportból csupán 7 százalék tartozik a "hajnali pacsirta" típushoz, később azonban megfordul ez az arány, és a többség kifejezetten koránkelő típus lesz.

A kutatók nem tudják, hogy ennek az eltérésnek mi lehet az oka. Feltételezik, hogy sokak belső órája nem felel meg a társadalom órájának. "A társadalom elvárásai sokkal inkább a koránkelők órájához igazodnak. Egy éjszakai típusú ember ezért egész héten boldogtalannak érezheti magát, mert hamarabb kell felkelnie, mint szeretné" - magyarázta Renee Biss, a kutatás vezetője. A tanulmány az Emotion oldalain jelent meg.

2012.06.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább


Szponzorált hirdetések