Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tabletta könnyíthet a változókor nehézségein?

kategória: Változókor

A kutatók szerint a hormontabletták enyhíthetik a hőhullámokat, és javíthatják a nemi életet. Az orvosok azt javasolják, vizsgálatokkal kellene meghatározni, hogy a tabletták alternatívaként szolgálhatnak-e a hormonpótló terápia helyett.

A javaslatot megelőzően egy tanulmány első alkalommal bizonyította azt, hogy a DHEA (dehidroepiandroszteron), a szervezetben természetesen termelődő hormon kis dózisa javíthatja a nők nemi kielégülését, valamint enyhítheti a hőhullámokat és az éjszakai verejtékezést. A hormon szintje a szervezetben 25 éves kor körül éri el csúcspontját, és pótlását tabletta, tapasz vagy injekció formájában lehet kivitelezni orvosi felügyelet mellett.

Dr. John Stevenson, a londoni Royal Brompton kórház orvosa szerint nagy igény lenne alternatívákra a hormonpótló terápia helyett. Azt azonban egyelőre nem tudhatjuk, vajon a DHEA ugyanolyan biztonságos-e, mint a hormonpótló kezelés, vagy nagyobb kockázattal jár. Ennek meghatározására szélesebb körű kutatásokra lesz szükség.

A Climacteric szaklapban megjelent tanulmányban a Pisai Egyetem kutatói Andrea Genazzani professzor vezetésével 48 olyan nőt vizsgáltak, akik a menopauza tüneteitől szenvedtek. Közülük 12 D-vitamint és kalciumot szedett csontjaik erősítésére, mert nem akarták alávetni magukat hormonpótló terápiának. További tizenkettő DHEA-t szedett, két másik tizenkettes csoport pedig szabványos hormonpótló kezelésben részesült, melynek során ösztrogént és progeszteront, illetve a szintetikus tibolon szteroidot kapták. A kísérlet végén kérdőívekkel mérték a nők menopauza tüneteit, valamint szexuális érdeklődésüket és aktivitásukat.

Tizenkét hónap múltán a hormonpótló kezelést kapott nők a menopauza tüneteinek javulását mutatták, a D-vitamint és kalciumot szedők viszont nem tapasztaltak jelentős javulást. A kísérlet elején mindegyik csoportban hasonló volt a szexuális aktivitás szintje. Egy évvel később a kalciumot és D-vitamint szedők McCoy értéke (a szexualitás nemi hormonok változása által befolyásolt aspektusainak mérőszáma) 34,9, míg a DHEA csoport tagjaié 48,6 volt. A magasabb pontszám arra utal, hogy a DHEA kezelésben részesülő nőkben jelentősen magasabb lett a nemi vágy és aktivitás szintje. A hormonpótló terápia esetében hasonló eredmények születtek.

2011.12.28 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések