Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Önfegyelem: boldogság

kategória: Pszichológia

Az önkontroll és az elégedettség között szoros összefüggés mutattak ki egy több mint 400 középkorú személy részvételével lefolytatott vizsgálat során, valamint egy másik felmérés segítségével, melyben találomra kiválasztott személyeket a telefonjukon keresztül kérdeztek meg arról, milyen a hangulatuk és mire vágynak éppen. A kutatási eredmény a Journal of Personality című lapban jelent meg.

A telefonos felmérésből az derült ki, hogy akiknek nagyobb az önfegyelmük, azok többször nyilatkoztak úgy, hogy jó a hangulatuk, ám ennek nem az volt az oka, hogy ők jobban ellent tudtak állni a kísértéseknek, hanem az, hogy többnyire eleve kevesebb olyan helyzetnek tették ki magukat, ahol számukra elérhetetlen dolgok után kezdtek volna vágyakozni. Vagyis azok, akiknek nagy az önkontrolljuk, több olyan dolgot tesznek, amitől boldogok lesznek, és kerülik a felesleges konfliktusokat, összegezte megfigyeléseit a tanulmány egyik szerzője, Kathleen Vohs, a Minnesota Egyetem marketingprofesszora.

Egy másik vizsgálat során a szakemberek több mint 230 embert kértek meg, hogy nevezzenek meg három olyan célt, aminek elérése rendszeres nehézséget okoz a számukra, és arra is válaszolniuk kellett, miként próbálják ezeket a célokat elérni. Az erős önkontrollal élő személyekről az derült ki, hogy kerülték azokat a helyzeteket, ahol a céljaik nehézségekbe ütköztek, így negatív élményeik is ritkábban voltak.

A szerzők végső tanulságként valamennyi vizsgálatból azt vonták le, hogy a fegyelmezett emberek boldogabbak, és az önfegyelem nem egyenlő az önmegtartóztatással, sokszor inkább arról van szó, hogy ezek az emberek egy hosszú távú cél érdekében lemondanak a rövidtávú örömökről. Mindezt pedig többnyire nem azzal érik el, hogy képesek ellenállni, hanem azzal, hogy eleve nem teszik ki magukat a kísértésnek.

2013.07.05 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések