Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bogyós gyümölcsöt a Parkinson-kór ellen!

kategória: Neurológia, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A flavonoidokban gazdag élelmiszerek, különösen a bogyós gyümölcsök hatásos védelmet nyújthatnak a Parkinson-kórral szemben - állítják amerikai kutatók egy közel 130 ezer személy bevonásával készült tanulmány alapján. A bogyós gyümölcsök mindkét nemnek jót tesznek, azonban a férfiak tovább javíthatják az esélyeiket, ha áfonya, málna vagy ribizli mellett szintén flavonoidban gazdag almát és narancsot is esznek.

"Bár egyelőre túl korai kijelenteni, hogy a bogyók csökkentik a Parkinson-kór kockázatát, a bogyós növények előnyeit számos korábbi kutatás is kimutatta, többek között a magas vérnyomás kockázatának csökkentésével kapcsolatban" - állítja a kutatást vezető Dr. Xiang Gao, a Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársa. "Biztos, hogy jót teszünk a szervezetünknek, ha hetente elfogyasztunk 2-3 adagnyi bogyós gyümölcsöt."

A kutatók úgy vélik, hogy a flavonoidok azáltal fejtik ki jótékony hatásukat, hogy fokozzák az idegsejteknek az oxidatív stressz kezelésére vonatkozó képességét. A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy bár a kutatás összefüggést mutat a flavonoidok és a Parkinson-kór kockázata között, ez azonban nem ok-okozati összefüggés.

2011.02.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Mínuszaink 50pluszban

Az időskor kezdete a számvetések ideje. Felmerülnek az élet értelmére vonatkozó kérdések: mit értem el, megvalósítottam-e, amit szerettem volna. Ezzel egy időben számos szükségszerű veszteséggel vagyunk kénytelenek szembesülni. Nem mindegy, hogyan.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések