Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bogyós gyümölcsöt a Parkinson-kór ellen!

kategória: Neurológia, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A flavonoidokban gazdag élelmiszerek, különösen a bogyós gyümölcsök hatásos védelmet nyújthatnak a Parkinson-kórral szemben - állítják amerikai kutatók egy közel 130 ezer személy bevonásával készült tanulmány alapján. A bogyós gyümölcsök mindkét nemnek jót tesznek, azonban a férfiak tovább javíthatják az esélyeiket, ha áfonya, málna vagy ribizli mellett szintén flavonoidban gazdag almát és narancsot is esznek.

"Bár egyelőre túl korai kijelenteni, hogy a bogyók csökkentik a Parkinson-kór kockázatát, a bogyós növények előnyeit számos korábbi kutatás is kimutatta, többek között a magas vérnyomás kockázatának csökkentésével kapcsolatban" - állítja a kutatást vezető Dr. Xiang Gao, a Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársa. "Biztos, hogy jót teszünk a szervezetünknek, ha hetente elfogyasztunk 2-3 adagnyi bogyós gyümölcsöt."

A kutatók úgy vélik, hogy a flavonoidok azáltal fejtik ki jótékony hatásukat, hogy fokozzák az idegsejteknek az oxidatív stressz kezelésére vonatkozó képességét. A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy bár a kutatás összefüggést mutat a flavonoidok és a Parkinson-kór kockázata között, ez azonban nem ok-okozati összefüggés.

2011.02.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések