Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Blokkolják a gyomor egyes idegeit, és ez lefogyaszt

kategória: Elhízás, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Egy új, beültethető orvosi eszköz, melyet másokkal együtt a Mayo Klinika munkatársai fejlesztettek ki, kevésbé extrém és visszafordítható alternatívát kínál más súlycsökkentő sebészeti módszerekhez képest - olvasható a "Surgery" jelenlegi számában.
 

A folyóiratban ismertetett hat hónapos vizsgálat során 3 (ausztrál, mexikói és norvég) orvosi centrum közreműködésével, 31 betegen végeztek a vagus (bolygó)ideg blokkolást, másnéven VBLOCTM vagus blokkoló terápiát, és ezzel átlagban 15 százalékos fogyást értek el. A résztvevők negyede több mint 25 százalékot, 3 páciens pedig több mint 30 százalékot fogyott. 

Médiatár főoldal
animáció

Laparoszkópiás gyomorszűkítés

Laparoszkópiás gyomorszűkítés
A vizsgálat megtervezésében Dr. Michael Camilleri, a Mayo Klinika gasztroenterológusa segített, akinek korábbi munkája és tudása hozzájárult az Enteromedics céggel együttműködésben végzett fejlesztésekhez. Dr. Camilleri szerint az volt a cél, hogy egy kevésbé drámai alternatívát találjanak a jelenlegi súlycsökkentő (bariátriai) műtétekhez képest, amelyekkel persze jelentős súlyvesztés érhető el. Az eddigi sebészeti technikában vagy lekötést alkalmaznak -a gyomor felső részén helyeznek el egy gyűrűt, hogy csökkentsék a gyomor befogadó kapacitását - vagy úgynevezett bypass, részleges gyomorcsonkító műtétet végeznek. 

"A vizsgálattal kezdeti értékelés volt a célunk. A vagus ideg elektromos blokkolásával az elhízott páciensek már normális táplálékfelvételnél is teltnek érzik magukat"- magyarázza Dr. Camilleri. "A résztvevők nem voltak semmilyen diétán, még tanácsadást sem kaptak, mint a típusos lekötő vagy gyomorcsonkításos műtétek előtt. Azt akartuk megtudni, hogy egyedül az eljárással, mekkora fogyás érhető el." 

Camilleri szerint a VBOLC terápia hasonló a szív pacemaker-hez, de ahelyett, hogy stimulálná a normális, szabályos szívritmust, nagy frekvenciájú elektromosságot használ az agy és a gyomor, valamint a hasnyálmirigy közötti idegimpulzusok blokkolására. A pacemaker folyamatosan ellenőrzi a szívet és szabályozza az ütéseket, a fogyni vágyó páciensek viszont egy kattintással aktiválhatják a VBOLC-t napközbeni viselés közben, így a blokkoló jel befolyásolja a gyomorfunkciókat, az elfogyasztott (kevesebb) étel pedig szépen megemésztődik étkezés után. 

A vezető drótokat laparoszkópos eljárással implantálták a hasüregbe, úgy hogy az elektródok a vagus ideghez és az idegszabályozóhoz vezetnek, mely egy pacemaker méretű készülék a bőr alatt. Míg a gyomorcsonkításos műtétekkel végérvényesen eltávolítanak gyomorrészleteket, esetleg az étel útvonala is megváltozik, ezáltal nem visszafordítható eljárás, a VBOLC hordozható rendszer bármikor eltávolítható, korábbi tanulmányok pedig már igazolták, hogy nem károsítja illetve nem hat állandóan a vagus idegre. VBOLC-vel nem változik meg az emésztőrendszer anatómiája, mint az összes többi más sebészeti eljárásnál, és egyelőre nincs semmilyen étel intoleranciáról, hányingerről, hányásról adat, mint az gyakran megfigyelhető az említett eljárásoknál.  

Mivel Camilleri tervezte a vizsgálatot, és a Mayo Klinka szakorvosai és kutatói is részt vettek a fejlesztésben, ezért az eljárás teszteléséhez a kezdeti kutatást máshol végezték, hogy semmilyen személyes érdek vagy konfliktus ne befolyásolja a tanulmányt. A kezdeti kutatásban résztvett intézetek: a Flinders Orvosi Centrum, Adelaide-ben, Ausztráliában; a Mexikó városbanban lévő INNSZ; és Norvégiában, Trondheim-ben lévő Olav Egyetemi Kórház.

Dr. Camilleri szerint egy 300 beteggel és több orvosi centrummal készült ún. kettős vak tanulmány fontos lépés lesz a műszer valós hatékonyságának megállapításához. "Egy nyílt tanulmánynál, mint a jelenlegi esetben, mindig lehetőség van arra, hogy egy eljárás azért működjön, mert a páciens hisz benne" - magyarázza. "A következő vizsgálatban, mely már elkezdősött, mindegyik páciensbe implantájuk az eszközt, de az esetek harmadában egy évig nem kapcsoljuk be a készüléket, azaz étkezések után nem blokkolódik az idegi jel, ezt álkezelésnek hívjuk. Sem mi, sem a páciens nem fogja tudni, hogy átmennek-e a blokkoló szignálok.  Ez a kulcstanulmány kideríti majd, hogy mennyiben felelős a placebo hatás a súlyveszteségért." 

"A tanulmány végeztével az álkezeléses esetekben is felkapcsoljuk a műszert, hogy részesüljenek a kedvező hatásokból" - mondja Camilleri. Az első vizsgálattal szemben, lesz mód a személyes tanácsadásra és diétás módosításokra, ami egy sokkal valósághűbb összehasonlítást ad majd a vagus blokáddal elérhető súlycsökkenésről, összevetve az egyéb súlycsökkentő sebészeti eljárásokkal. A szakember szerint a jelenlegi eredmények bíztatóak, de csak a következő vizsgálat derít majd fényt arra, hogy mennyire életképes alternatívája a VBOLC terápia az egyéb súlycsökkentő sebészeti megoldásoknak, és mely betegeknél lehet hatékony.

Animáció: HáziPatika.com 

2008.07.11 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A koleszterin kockázatai

Magas koleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia? Betegség vagy "csupán" egyetlen rizikófaktor? Évek óta nem hagynak vele minket békén. Ez már gyanús. Valóban akkora a jelentősége a koleszterinnek? "Alig ettem zsírt, mégis nőtt a szintje." Mi az igazság?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések