Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hagyatkozzunk ösztöneinkre?

kategória: Pszichológia

Évszázadok óta vizsgálják, milyen szerepet játszik az ösztön és az értelem a döntéshozásban. A legújabb kutatásból kiderült: ha az embereket rákényszerítik, hogy csak az ösztöneik alapján válasszanak két lehetőség közül, az esetek 90 százalékában helyesen döntenek.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikált tanulmányban a Tel Aviv-i Egyetem kutatói Marius Usher professzor vezetésével arról számolnak be, hogy a megérzés meglepően erős és pontos eszköz lehet az életünkben. A döntéshozás folyamatának egyik fontos tényezője még az ösztönök szintjén is az értékek beépítése, vagyis az, hogy mindegyik lehetőség erősségeit és gyengeségeit számításba vegyük a teljes kép megalkotásához.

Usher professzor szerint a kísérlet azt igazolja, hogy az emberek figyelemreméltó képességgel integrálják az értékeket, amikor az ösztöneikre hagyatkoznak, ez pedig arra a lehetőségre utal, hogy agyunk valamilyen rendszer szerint az értékek átlagolására törekszik. "Ez lehet az az operációs rendszer, amelyre az általános döntéshozási folyamat épül" - magyarázza a szakértő.

A kutatók kontrollált döntéshozási feladattal próbálták megragadni e rendszer alapját. A kísérletben az alanyoknak számpárokat mutattak gyors egymásutánban egy képernyőn. A jobb, illetve a bal oldalon feltűnő számpárokat külön csoportnak tekintették, és mindegyik csoport tőzsdei hasznot jelképezett. A résztvevőknek ki kellett választaniuk, hogy a két csoport számpár közül melyiknek az átlaga magasabb. Mivel a számpárok olyan gyorsan követték egymást, hogy nem lehetett memorizálni őket, az alanyok nem végezhettek pontos matematikai számításokat. Az átlag meghatározásában az ösztöneikre kellett hagyatkozniuk.

Pontosságuk az adatmennyiség növekedésének függvényében fokozódott. Amikor hat számpárt láttak, az esetek 65 százalékában választottak helyesen, amikor azonban 24 számpárt láttak a képernyőn, a pontosság aránya 90 százalékra ugrott. "Az emberi agy intuitív módon képes összegyűjteni az információkat, és meghatározni általános értéküket - magyarázta Usher professzor. - Az ösztöneinkre hagyatkozva tehát minőségi döntéseket hozhatunk."

2012.11.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések