Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Biztonságos a testedzés 70 év felett? Igen!

kategória: Öregedés, Reumatológiai problémák

A hét kérdése: Azt mondták, mozogjak többet, de attól tartok, az én koromban (73) káros lehet. Ha csak a díványon üldögélek, akkor nagyobb biztonságban vagyok?

 

Minden jelenlegi tudományos adat azt bizonyítja, hogy a vén szivaroknak sem árt egy kis mozgás, még akkor is, ha azt hiszik, veszélyes lehet. Egyre több tanulmány mutatja ki, hogy sokkal károsabb az egészségükre, ha nem mozognak. Az inaktív élettől csak legyengülünk. A fizikai aktivitás megőrzi az erőnket. Kortól és általános állapottól függetlenül minden idős ember csak nyer azzal, ha aktivitását egy közepes szintig fokozza.

Figyelem!: Ha új edzésprogramot akar kezdeni, konzultáljon a kezelőorvosával, és kérjen tőle egy listát az életkorának és állapotának megfelelő gyakorlatokról. Négyféle mozgásforma fontos az egészséghez, fejlesztik az erőnlétet, az egyensúlyt, a hajlékonyságot és a kitartást. Az erősítő gyakorlatok izomtömeget építenek és serkentik az anyagcserét. Segítenek a testsúly szinten tartásában. Az egyensúlygyakorlatokkal megelőzhetők az esések, így nem törnek el a csontjaink, nem szorulunk mások segítségére.

Az Egyesült Államokban évente 300 000 beteg kerül kórházba combnyaktöréssel, a legtöbbet esések okozzák. A nyújtó gyakorlatok által szabadabban tudunk mozogni, a kitartást igénylő feladatok pedig emelik a pulzusszámot és a légzést.

10 tipp a biztonságos testedzésért:

1.) Ne tartsa vissza a lélegzetét az erősítő gyakorlatok során. Ez hatással lehet a vérnyomására.
2.) Súlyemelés közben óvatos, biztos mozdulatokat végezzen. A súly felemelése közben lélegezzen ki, pihenéskor pedig be.
3.) Kerülje a hirtelen vagy taszító jellegű mozdulatokat.
4.) Ne feszítse meg folyamatosan az ízületeit.
5.) Az izomépítő gyakorlatokat követően normális jelenség egy kevéske fájdalom vagy fáradtság. Az erős fájdalom és a kimerültség azonban nem.
6.) Mindig melegítsen be edzés előtt.
7.) A nyújtó gyakorlatoknak nem szabad fájniuk, különösen nem az ízületekben.
8.) A nyújtó gyakorlatokat lassan végezze.
9.) A sérülések elkerülése érdekében viseljen védőfelszerelést, például biciklizéshez bukósisakot.
10.) A kitartást fejlesztő gyakorlatok közben képesnek kell lenni beszélni.

A fejlődés mérése motiváló erejű lehet.
Mérje fel teljesítményét, mielőtt elkezdi a programot, hogy legyen viszonyítási alapja. Minden hónapban rögzítse az eredményeit.

Amennyiben orvosa beleegyezik, az alábbi módszereket használhatja: a kitartás méréséhez mérje le, milyen messzire jut el pontosan 6 perces sétával. Az altest erejének vizsgálatához mérje le, mennyi idő alatt tud megmászni egy lépcsősort. A felsőtest erejét lemérheti azzal, hogy mennyi súlyt képes felemelni, és hányszor. Az egyensúly értékeléséhez lemérheti, hogy meddig tud egy lábon állni támasz nélkül. Valaki legyen a közelben, ha netán mégis elveszíteni az egyensúlyát.

2009.05.28 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések