Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Nem veszélyesek a koleszterincsökkentő szerek

kategória: Koleszterin

A sztatin-típusú gyógyszerek csökkenti a szívbetegség kockázatát anélkül, hogy más betegségek, például a daganatok kockázatát befolyásolnák - állítják az Oxfordi Egyetem munkatársai. Dr. Richard Bulbulia munkacsoportja 11 éves időszakban tanulmányozta a simvastatin nevű koleszterinszint-csökkentő hatását, és megállapította, hogy mintegy negyedével csökkent a szív- és érrendszeri betegségek száma. Ráadásul emellett nem növekedett egyéb betegségek vagy a daganatos, illetve nem érrendszeri halálozás aránya. Vagyis a szer hosszú távú alkalmazása csökkenti a szívbetegségek, a szélütés (stroke) és más érbetegségek kockázatát, ugyanakkor a biztonságos.

A sztatin-csoportba számos forgalomban lévő szer tartozik. Hatásukra jellemző, hogy gátolják a szervezet saját koleszterintermelését, korábbi kutatások azonban aggályokat vetettek fel a hosszú távú alkalmazással szemben, miszerint az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) csökkenésének mellékhatásaként más, például daganatos betegségek jelentkezhetnek. A Lancet legutóbbi számában megjelent brit tanulmány azonban cáfolta ezt.

A vizsgálat 20 500, szívbetegség szempontjából megnövekedett kockázatú egyénre terjedt ki, akik napi 40 milligramm simvastatin-, illetve placebo-kezelésben részesültek. A résztvevők 40 és 80 éves kor közöttiek voltak. A mintegy ötéves vizsgálat végén 17 500 beteg döntött úgy, hogy további hat éven át folytatja a gyógyszerszedést. A simvastatin öt év alatt átlagosan 1 millimol/literrel mérsékelte a rossz koleszterin szintjét, ez 23 százalékos kockázatcsökkenésben nyilvánult meg. A két csoport között nem volt különbség a jelentkező daganatos betegségek, illetve nem érrendszeri betegségek számában. A 11 éves utánkövetés hasonlóan meggyőző eredményeket hozott.

2011.12.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyfürdőzés a gyakorlatban

Nyugat- és Közép- és Kelet-Európában a tisztálkodás, fürdés évszázadokon át luxusnak számított. Mára a gyógyfürdőzés ismét nagy teret hódított, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a négy-öt csillagos termál szállodák elszaporodása szerte az országban.

tovább


Szponzorált hirdetések