Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bizonyíték: nemcsak elhízottak lehetnek cukorbetegek

kategória: Diabétesz, Hormonok

Egy egereken végzett új vizsgálat alapján felmerült, hogy a két anyagcserehormon, a leptin és az inzulin együtt hat az agyban, így szabályozva a cukoranyagcserét és meglepő módon a termékenységet is. Ez azt is felveti, hogy a cukorbetegség és az elhízás nem jár minden esetben együtt.

"Sok ember, köztük számos orvos is úgy gondolja, hogy a cukorbetegség csakis az elhízás következményeként alakulhat ki" - mondta el Dr. Joel Elmquist, a Texasi Egyetem Southwestern Egészségügyi Központjának belgyógyász professzora egy sajtóközleményben.

"Eredményeink azt mutatják, hogy nem minden esetben ez a helyzet, legalábbis egerek esetében nem. Az állatok elhízás nélkül is lehetnek súlyos cukorbetegek, ez azt sugallja, hogy létezik egy olyan kör vagy útvonal az agyban, amely magyarázza a leptin erőteljes anti-diabetikus hatását." Ez Elmquist szerint az emberekre nézve is azt jelenti, hogy nem kell elhízottnak lenni ahhoz, hogy valaki cukorbeteg legyen.

Az eredmények abba is betekintést engednek, hogyan szabályozzák az agysejtek a vércukorszintet és az inzulint. A tudósok úgy vélik, egyes agyi sejtek fontos szerepet játszanak a fogyásban azáltal, hogy csökkentik az étvágyat. Emellett az is kiderült a kutatásból, hogy azok a nőstény egerek, amelyek agysejtjei nem tudtak reagálni a hormonokra, szaporodási gondokkal küzdöttek és kevesebb utódot hoztak a világra.

A tanulmány a Cell Metabolism folyóirat online számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2010.05.04 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések