Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Bionikus szem vakoknak, megfejtették a látás kódját

kategória: Szemészet, Új termékek, szolgáltatások

Világszerte több mint 20 millió ember vak, vagy vakság által fenyegetett. Sokan keresik annak lehetőségét, hogy természetes fotoreceptorok helyett a retinába ültetett mesterségessel eszközökkel állítsák helyre az elvesztett látást, így segítsenek vak embereken. Csaknem normális látást tehet lehetővé számukra az amerikai kutatók által kifejlesztett, új megközelítésű bionikus szem - írta a The Daily Telegraph című brit napilap.


A New York-i Cornell Egyetem kutatói megfejtették, hogyan jutnak el a vizuális jelek az agyba, ez által ugrásszerűen sikerült javítaniuk a retinális implantátumok teljesítményét. A kommunikációs kód tulajdonképpen az elektromos impulzusok meghatározott mintázatát jelenti. Amikor ezt a mintázatot sikerült beilleszteniük az általuk kifejlesztett eszközbe, a teljesen vak, fényérzékeny sejtek nélkül élő egerek látását csaknem a normális szintig sikerült helyreállítani.

Az ellenőrzőtesztek során az állatok képesek voltak szemükkel képeket követni, és arckifejezéseket felismerni. Az eszközből származó elektromos jelekre alapozott képrekonstrukció egy baba arcának felismerhető vonásait mutatta. Ezzel szemben a standard, ma még szokásosan alkalmazott retinaimplantátum, amely nem tartalmazza az új kódolóegységet, világos és sötét pontok zavaros mintázatát adta.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett eredmény a fejlesztők szerint emberek életét megváltoztató retinaimplantátumok készítéséhez vezethet el. A jelenlegi implantátumok közül a legjobbak is igen korlátozott mértékű látást biztosítanak, a páciensek csak fényfoltokat és durván kontrasztos éleket látnak a beültetés után.

Animáció: HáziPatika.com

2012.08.20 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki fájdalomcsillapítás

Minden gesztusunkkal tudatnunk kell súlyos beteg szerettünkkel, hogy a köznapi, merev falakon túlléptünk, s olyan közel vagyunk egymáshoz, amennyire csak lehet. Ne térjünk ki kérdései elől.

tovább


Szponzorált hirdetések