Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egyszerű módszerrel kimutatható az irritábilis bélszindróma

kategória: Gyomor- és bélproblémák

Az irritábilis bélszindróma (IBS) krónikus vagy visszatérő hasi fájdalmat vagy diszkomfort érzést okoz, valamint a bélmozgás megváltozását. A gyakran előforduló tünetegyüttes vélhetően a gyomor és a bélrendszer rendellenes működésével áll összefüggésben, de a szindróma pontos ismeretének hiányában az orvosok nehezen tudják diagnosztizálni és kezelni.

A Göteborgi Egyetem kutatói most olyan módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével székletvizsgálattal ki lehet mutatni a rendellenességet. Olyan fehérjéket azonosítottak, amelyeket fel lehet használni az IBS kimutatására. "A graninok különböző formában és különböző működéssel az idegrendszerben, az immunrendszerben és az emésztő szervrendszerben is megtalálhatók - számolt be Lena Öhman. - Kutatásunk azt mutatta, hogy az IBS-ben szenvedő betegek székletében bizonyos graninok szintje magasabb, illetve más graninoké alacsonyabb." További kutatásokra lesz szükség, de amennyiben a graninok valóban felhasználhatók az IBS diagnosztizálására, ez a betegség új kezelési módjainak kifejlesztéséhez is vezethet.

Az irritábilis bélszindróma a népesség körülbelül 10-20 százalékát érinti. Pontos oka nem ismeretes, de a bélflóra felborulása és a bélrendszer immunvédelmének változása valószínűleg szerepet játszik kialakulásában. A betegségnek nincs gyógymódja, de tünetei sok esetben enyhíthetők.

2012.05.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések