Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Biológiai terápiás kezelés gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek

kategória: Gyomor- és bélproblémák, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás

Új szemléletű betegtámogató programot indított, és három terápiás centrumban várja a pácienseket országszerte a Schering-Plough Biosphera.
Magyarországon több mint 25 ezer ember szenved gyulladásos bélbetegségekben, más néven IBD tünetegyüttesben.

Bár a betegség kialakulását még homály fedi, feltehető, hogy veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, például fertőzés, lelki vagy testi túlterheltség, mely a lappangó hajlamot felszínre hozza. Az ismeretlen eredetű gyulladás kialakulásában és fenntartásában szerepe van az immunrendszer hibás működésének is. Két válfajának - Colitis ulcerosa és Crohn-betegség - elkülönítése és a pontos diagnózis klinikai, endoszkópos és szövettani jellegzetességeik alapján lehetséges.

A Budai Irgalmasrendi Kórházban, valamint a Pécsi Tudományegyetemen a reumatológiai betegek számára kialakított központok után az Állami Egészségügyi Központban a chron és colitis ulcerosa-ban szenvedő betegek biológiai terápiás kezelése is elérhetővé vált - rendkívüli körülmények között. A modern terápiás centrumban, a továbbiakban biztonságos és kellemes körülmények között, szakértő személyzet állandó jelenléte mellett, személyre szabottan részesülhetnek a gasztroenterológiai gyulladásos kórképekben szenvedő betegek a nekik leginkább alkalmas innovatív biológiai kezelésben - olvasható a cég közleményében.

A biológiai terápiákat, ezen belül a TNF-α-gátlókkal végzett kezeléseket a 2000-es évek eleje óta alkalmazzák gasztroenterológiai kórképekben, majd pedig a reumatológiai gyulladásos kórképek kezelésére. Mivel az ambulanter kapacitásra nagy terhet ró a kezelések biztonságos és körültekintő elvégzése, ezért a Schering-Plough világszerte egyedülálló kezdeményezést indított, mely a biológiai terápiákhoz kapcsolódóan egy optimalizáltan működő, a betegek szempontjait is figyelembe vevő betegellátó rendszer kialakítását célozza, a szakma szoros együttműködésével. A program keretében a terápiás centrumok kialakítását teljes egészében a gyógyszercég finanszírozta és a jövőbeni üzemeltetéséhez is hozzájárul.

A kezdeményezés célja, hogy egyetlen, átlátható rendszerben segítsenek a biológiai terápiában részesülőknek, egyben lehetőséget nyújtsanak a gyógyszergyártó és -forgalmazó cégek, a helyszínen dolgozó szakemberek, az ellátó intézet és a betegek közötti rugalmas együttműködésre, és a szakszemélyzet folyamatos képzésére éppúgy, mint a betegek megfelelő tájékoztatására.

2009.09.16 10:00:56

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések