Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Betiltották a nők nemi szervének csonkítását?

kategória: Gondolta volna?, Nőgyógyászat

Egy kelet-ugandai közösség, amely "emberemlékezet óta" gyakorolta a női nemi szerv csonkítás gyakorlatát, betiltotta a rituálét.

"A közösség úgy döntött, hogy nem hasznos, a nők nem nyernek vele semmit, ezért a területi tanács úgy határozott, tiltó rendeletet hoz ellene" - nyilatkozta Chelimo, a Kapchorwa térség elnöke. Chelimo elmondta, hogy a Kapchorwa térség lakói a hagyomány szerint úgy hitték, azok a nők, akik "körülmetéletlenül" mennek férjhez, egész életükben betegségekkel fognak küszködni, ez a hiedelem azonban "már teljesen idejétmúlttá vált".

A gyakorlat elleni kampány több éve aktívan folyt a közösségben, és a közelmúltban a kapchorwai iskolázott fiatal nők már nem éltek a szokással. A térségi tanács rendeletét benyújtják a parlamentnek, hogy törvényerőre emeljék, és az országos rendőrség végrehajtathassa.

Tavaly az ENSZ határozatot fogadott el, amelyben a női nemi szerv csonkítását a nők jogainak megsértésének kiáltották ki, és kijelentették, hogy a gyakorlat "helyrehozhatatlan, visszafordíthatatlan kárt okoz". A határozat azt is kijelentette, hogy a szokás megnöveli a HIV fertőzés, valamint az anya- és a csecsemőhalál kockázatát is. Az ENSZ becslése szerint világszerte mintegy 100 - 140 millióan estek át a beavatkozáson.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.10.18 09:33:20

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések