Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Betiltják az anorexiát?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Táplálkozás


Háborút indítanak az anorexia ellen, és az egészséges testképet próbálják majd népszerűsíteni a magazinok oldalain és a divat fővárosának, Párizsnak kifutóin - erről írtak alá egyezményt a francia divatipar szereplői.

A divatszakma ugyanaznap tette le a voksát a kóros soványság elleni küzdelemre, amikor a parlament elé terjesztették azt a törvényjavaslatot, mely szerint büntetendő cselekmény lenne az anorexiára vagy a végletes soványságra való buzdítás.

A francia divatházak képviselői, a reklámcégek és a média orgánumok több mint egy éves egyezkedések után kötelezték el magukat Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter javaslata mellett, így most már ők is felsorakoztak a globális anorexia ellenes harc oldalán.

A dokumentum ugyan megfogalmaz több irányelvet is, de egyelőre nem javasol konkrét korlátozásokat, mint ahogy azt Spanyolországban tették.
Az ottani okirat minimum 18-as testtömeg indexet írt elő a kifutón dolgozó modelleknek, ami egy 175 centiméter magas hölgynél 56 kilogrammos minimum testsúlyt jelent. A francia divatguruk olyan, egészséges testképet népszerűsítő "pozitív akciók" mellett kötelezték el magukat, mint a felvilágosítás és információszolgáltatás. Az aláírók megfogadták, hogy nem terjesztenek "olyan emberképeket, különösen fiatalokról, amely hozzájárulhat a nagyon vékony szépségideál népszerűsödéséhez".
Isabelle Saint Felix a francia modellügynökségek szakszervezetének vezetője szerint az ügynökségeknek "el kell magyarázniuk a modelljeiknek, hogy nem feltétlenül kell anorexiásnak lenniük ahhoz, hogy modellek legyenek."

Caroline Tancrede, a Femme Actuelle női magazin helyettes szerkesztője ugyanakkor úgy látja, hogy az új szabályok betartása feltehetően nagyon nehéz lesz. A siker "a gazdasági érdekeltségek súlyán és a különböző szereplők közötti érdekellentéteken" fog múlni.

Az intézkedéseket 2007. januárjában vázolta fel az Egészségügyi Minisztérium egy munkacsoportja, válaszként a divatvilágban az utóbbi időkben bekövetkezett anorexiás halálesetekre, és tiltakozásképpen arra, hogy manapság a csontsovány külső számít a szépségideálnak.

2006. novemberében 21 évesen meghalt Ana Carolina Reston brazil modell, aki 170 centiméteres magasságához mindössze 40 kilót nyomott. Az uruguayi modell Luisel Ramos szívrohamot kapott ugyanazon év augusztusában. Az elmúlt évben Oliviero Toscani olasz fotós kavarta fel némiképp a kedélyeket, a 165 centiméter magas, 32 kilós francia Isabelle Caroróll készített anorexia-ellenes reklámfotóival. A No-1-ita olasz ruházati vállalatnak készített reklámfotóit a milánói divathét alatt mutatták be "Nem az anorexiára" jelszóval.
A Francia Divattervezők Szakszervezetének vezetője, Didier Grumbach bírálta a kampányt, olcsó szenzációhajhász próbálkozásnak bélyegezve azt. "Ismeretségre szert tenni mások betegsége révén igen fájdalmas dolog. Amit itt láthattunk, az egy márka szenzációhajhász reklámpróbálkozása egy súlyos társadalmi probléma rovására" - nyilatkozta Grumbach.

A francia egyezményt kidolgozó, a gyerekpszichológus Marcel Rufo, és a szociológus Jean-Pierre Poulain vezette munkacsoportban részt vettek a divat-, a média- és a reklámipar képviselői, de fogyasztók és tudósok is.

Spanyolország volt az első európai ország, amely határozott lépésekre szánta el magát, és 2006. szeptemberében a madridi Pasarela Cibeles divatshow-n úgy döntött: megtiltja, hogy a modellek súlya egy bizonyos test-tömeg index alatt legyen. Tavaly év elején a Zara és a Mango spanyol divatházak megegyeztek, hogy a kirakatokba 38-as méretű ruhákat és babákat helyeznek el, és a nagyobb ruhákat nem csupán a boltjaik hátsó részében rejtegetik. Sem New York, sem Párizs, sem London nem követte a példát, arra hivatkozva, hogy nem kívánnak korlátozásokat bevezetni az amúgy is különféle intézkedésekkel korlátozott iparágban.

Copyright AFP, [2008] / Translation Medipress

2008.04.15 09:00:02

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések