Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Betegen is alig törődünk a személyes higiéniánkkal

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Influenza (világ)járvány, Nátha-influenza

Az emberek 25 százaléka nem teszi a szája elé a kezét - vagy zsebkendőt - ha nyilvános helyen tüsszent vagy köhög.

Médiatár főoldal
videó

Így kell kezet mosni járvány idején

Így kell kezet mosni járvány idején

Az egészségügyi előírásokat pedig csupán 5 százalékuk tartja be: ők az egészségügyi ajánlásokban javasolt módszerekkel és kellékekkel takarják el a szájukat ilyen esetben. Mindez az Új-zélandi Otago Egyetem munkatársa, Nick Wilson és kollégái által végzett kutatás során derült ki.

A kutatók úgy vélik, eredményeik azt bizonyítják, hogy a megfelelő higiéné fenntartását propagáló kampányok, még a H1N1-járvány miatti nagyobb intenzitású megjelenések ellenére sem kerültek az emberek látókörbe megfelelő arányban, vagy egészen egyszerűen az ajánlásokat nem fogadták meg. A következtetések természetesen nem globálisan értendők, hiszen a kutatásokat csupán Új-Zélandon, egészen pontosan Wellington városában végezték, mégis valószínű, hogy ez a trend akár az egész világra értendően is igaz lehet.
A köhögés és a tüsszentés rengeteg kórokozót juttat a fertőzött szervezetből a levegőbe, egyetlen köhögés, körülbelül 3000 cseppet tartalmaz, amelyek akár 75 km/h sebességgel is elhagyhatják a légzőrendszerünket. A tüsszentés pedig ennél sokkal rosszabb, hiszen ebben az esetben akár 40 000 nyálcsepp is kiszabadulhat, amelyek akár 300 km/h-s sebességet is elérhetik. Egyetlen nyálcsepp, amennyiben valaki beteg, körülbelül 200 millió vírusrészecskét tartalmazhat.
A levegőbe jutott vírusok a kiszabadulás után még órákig életben maradnak, sőt, ez az időtartam akkor sem csökken, ha a levegőből előbb valamilyen felületre érkeznek, onnan újra a levegőbe jutva ugyanis ismételten képesek a vírusok fertőzni, amíg életben maradnak.

Videó, animáció: HáziPatika.com

2010.07.22 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések