Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Betegen a munkahelyen

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Aki rövid lefolyású betegsége idején is kénytelen dolgozni, annak hosszú távon negatív következményekkel kell szembesülnie - erre hívják fel a figyelmet Victoria Egyetem kutatói a British Medical Journal című lapban.

Kevin Dew professzor szerint komolyan kell venni ezt a jelenséget - amit a szakirodalom "presenteeism" néven ismer -, mivel számos egészségügyi, illetve a munkahelyi hatékonyságot érintő következménye lehet. "Ez egy összetett jelenség, amit többféle szintről kell megközelíteni, hiszen befolyásolhatja a munkahelyi kultúra, a munkahelyi szabályzat és a háziorvos hozzáállása is" - számolt be róla a professzor.

Számos bizonyíték van rá, hogy ha valaki betegen is bejár dolgozni, annak csak romlik az állapota, mozgásszervi fájdalmak, fáradtság, depresszió és szívkoszorú problémák is jelentkezhetnek nála. A "presenteeism" bizonyos munkakörökben gyakoribb, főként ott, ahol a munkakör részét képzi a másokról való gondoskodás, tanítása. Ezek a munkavállalók nagyobb felelősséget éreznek azok iránt, akikkel törődniük kell. Hasonló módon azok is hajlamosabbak betegen dolgozni, akiknek nincs segítségük, és hiányzásuk ideje alatt a munka felhalmozódik. További befolyásoló tényező a csapatmunka, ahol elvárják, hogy mindenki mindig jelen legyen, valamint az elbocsátásoktól való félelem, illetve az a munkahely, ahol az előléptetés reményében nem akarnak hiányozni a dolgozók.

Dew professzor szerint a munkahelyi személyzetnek segítenie kellene abban, hogy a fáradt, kimerült dolgozóknak legyen idejük a felépülésre, a rossz egészségi állapotban levő munkatársakra pedig különösen nagy figyelmet kellene fordítani, mert bár rövidtávon lehet, hogy pozitív hatással bír a "presenteeism", hosszú távon egészen biztosan számolni lehet a káros következményekkel.

2011.06.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések