Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Jobb kibeszélni

kategória: Pszichológia

A harag és más érzelmek kibeszélése jelentős mértékben befolyásolhatja az adott érzelemre adott fiziológiai választ. A PLOS ONE júniusi számában közzétett kutatásukban a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, Karim Kassam és a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatója, Wendy Mendes arra kérték a kísérlet résztvevőit, hogy oldjanak meg nehéz matematikafeladatokat olyan értékelők jelenlétében, akiket arra képeztek ki, hogy végig negatív visszajelzéseket adjanak. A negatív visszajelzés célja az volt, hogy a résztvevők egy részében haragot, másokban szégyenérzetet váltsanak ki.

A feladat végén az alanyok egy olyan kérdőívet kaptak, amely kiértékelte érzéseiket, vagy egy másik semleges kérdéssort, amely nem értékelte érzelmi állapotukat. A haragos résztvevők, akik az érzelmi állapotot értékelő kérdőívet töltötték ki, más fiziológiai reakciókat adtak a mért szívfrekvencia alapján, mint azok, akik a semleges kérdésekre válaszoltak. Azok az alanyok, akik beszámolhattak érzelmi állapotukról, kisebb mértékben emelkedett a szívfrekvencia, mint azokban, akik nem nyilatkozhattak érzéseikről.

A kutatást vezető Karim Kassam így nyilatkozott az eredményekről: "A mérés hatása a tudomány minden területén kimutatható - maga a mérés gyakran megváltoztatja a megfigyelt alany tulajdonságait, és ez alól az érzelmek kutatása sem kivétel. Az lepett meg bennünket a legjobban, hogy egy ilyen finom manipuláció ilyen nagy hatást gyakorolt az emberek fiziológiai válaszára. Alapvetően csak megkérdeztük az emberektől, hogy érzik magukat, és ez mérhető hatással volt szív-érrendszeri reakciójukra.

2013.06.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex a bíróság előtt

A történelmi adatok és források között minden korban megtalálhatók a szexualitással és a potenciával, annak zavarával foglalkozók is. Érdekes megfigyelni például, hogy a különböző korok törvényei hogyan rendelkeztek e kényes témákkal kapcsolatban.

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések